Σημείο Επαφής 2021

  Πραγματοποιήθηκε το διήμερο 30 και 31 Μαρτίου 2021  η διημερίδα «Σταθμός στο εδώ και τώρα της ποίησης» στο πλαίσιο της 5ης Κοινωνίας του Βιβλίου που διοργάνωσε το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο. Εκδήλωση που είχε αναβληθεί το 2020 λόγω της πανδημίας.

Η Κοινωνία του Βιβλίου είναι μια δράση του  Τεχνοδρομίου που στοχεύει στο διάλογο και στον αναστοχασμό πάνω σε θέματα που αφορούν την πορεία του βιβλίου από τη στιγμή που γράφεται και μέχρι να φτάσει στα χέρια του αναγνώστη (συνθήκες και περιβάλλον δημιουργίας, έκδοση, κριτική, περιοδικά, διαδίκτυο, παρουσιάσεις, αγορά/βιβλιοπωλείο, περφόρμανς, διαγωνισμοί, καλλιέργεια αναγνωστικού κοινού, λογοτεχνική παιδεία, φιλαναγνωσία αλλά και όποιες άλλες παράμετροι καθορίζουν τον τρόπο που το βιβλίο γράφεται και κοινωνείται)

Προγήθηκαν:

2016: Μια απόπειρα χαρτογράφησης

2017: Αναζητώντας το καλό βιβλίο: ένας πολιτικός αναστοχασμός

2018: Η Λογοτεχνία ανάμεσα στις άλλες τέχνες

2020: Σταθμός στο εδώ και τώρα της ποίησης

 


Αφορμή για την 5η Κοινωνία του Βιβλίου στάθηκε η ανάγνωση του βιβλίου «Η Ποίηση Τώρα» από τις εκδόσεις [φρμκ] καθώς και συζητήσεων που πυροδοτήθηκαν από αυτή. Τα δοκιμιακά κείμενα επτά σύγχρονων ποιητών (Βασίλης Αμανατίδης, Ορφέας Απέργης, Φοίβη Γιαννίση, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Γιάννα Μπούκοβα, Θοδωρής Χιώτης, επίμετρο: Βασίλης Λαμπρόπουλος) που περιλαμβάνονται στην έκδοση εξετάζουν ζητήματα όπως με ποια κριτήρια ορίζεται ο ποιητικός λόγος, ποιος είναι ο κοινωνικοπολιτικός ρόλος της ποίησης, ποια η σχέση των σύγχρονων με τους ποιητές του παρελθόντος, η σχέση του ποιητή με το ποιητικό και καλλιτεχνικό τοπίο, η εμπειρία εαυτού αλλά και η εμπειρία του κόσμου μέσα από τη ποιητική γραφή, η ιδέα μιας κοινότητας μέσω της ποίησης και ο ρόλος που αυτή θα μπορούσε να έχει, οι διάφορες πτυχές και διαστάσεις της περφόρμανς αλλά και η σημασία του θεωρητικού και κριτικού λόγου για την ποίηση. 

Όλες αυτές οι πτυχές αποτέλεσαν άξονες των εισηγήσεων και της συζήτησης που έγινε στη διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο της διημερίδας του Τεχνοδρόμίου «Κοινωνία του Βιβλίου: Σταθμός στο εδώ και τώρα της ποίησης».

Σε μια ιδιαιτέρως ζωντανή και πολυδιάσταστη συζήτηση αποκαλύφθηκε η μεγάλη αξία του ανοιχτού διαλόγου γύρω από αυτά τα ζητήματα και του θεωρητικού λόγου γύρω από την ποίηση που έρχεται να συνδιαμορφώσει το ποιητικό τοπίο μαζί με την ίδια την ποιητική δημιουργία και να το φωτίσει αποκαλύπτοντας τα κλειδιά για την κατανόηση της ποίησης αλλά πρωτίστως της ανάγκης ύπαρξής της σε κάθε χώρο και χρόνο.

Η διεργασία για την προετοιμασία της εκδήλωσης αυτής και η ίδια η συζήτηση στις 30 Μαρτίου 2021, έρχεται να προετοιμάσει ένα γόνιμο έδαφος για την εμπειρία που θα ακολουθήσει τη φετινή χρονιά.

Μετά από την περισυλλογή που επέβαλε ο περιορισμός και η πανδημία, η ανάγκη για επανακαθορισμό των σχέσεων τόσο μεταξύ των δημιουργών και του κοινού, όσο και μεταξύ του καθενός από εμάς με την ίδια την τέχνη του, προκάλεσε την ανάγκη για αναζήτηση ενός Σημείου Επαφής. Η νέα σειρά δράσεων από την Κοινωνία του Βιβλίου για τη χρονιά 2021 ονομάζεται Σημείο Επαφής και με διαφορετικό οικοδεσπότη κάθε φορά θα μας φέρνει κοντά με μέσω ένα λογοτεχνικό γεγονός διαφορετικής θεματικής.

Στόχος είναι μέσα από αυτές τις δράσεις να δοθεί η ευκαιρία για μια διαρκή λογοτεχνική συνομιλία όχι μόνο των συμμετεχόντων μεταξύ τους, αλλά και των συμμετεχόντων με έργα που υπήρξαν σταθμοί και διαμορφωτές της ιστορίας της λογοτεχνίας. Διαφορετικοί τρόποι στην προσέγγιση των έργων που θα παρουσιαστούν θα επιλέγονται κάθε φορά από τους συμμετέχοντες που θα αναλαμβάνουν ρόλο οικοδεσπότη, προκειμένου η κάθε συνάντηση να φέρει ένα ξεχωριστό στίγμα, αλλά και να δίνει περιθώριο για πειραματισμό στην προσπάθειά μας για συνάντηση με την Ποίηση.

Μαζί θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το Σημείο Επαφής με κινητήριο δύναμη τη λογοτεχνία!

 


 

Αρχείο