Ο Γιάννης Παλαβός και ο Γιώργος Τριλλίδης στην "Κοινωνία του Βιβλίου"

Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ
και η Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου
 
διοργανώνουν την εκδήλωση "Σκέψη και γλώσσα: το συναμφότερον της γραφής"
 
Στο πλαίσιο της δράσης 6η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
 συνομιλούν οι λογοτέχνες

Γιάννης Παλαβός και Γιώργος Τριλλίδης

 
Δύο σημαντικοί λογοτέχνες γνωρίζονται, διερωτώνται, διερευνούν και αποκαλύπτουν πώς λειτουργεί το χιούμορ ως λογοτεχνικό εργαλείο, ως κοινωνικό και υπαρξιακό όπλο, πως η θεματολογία κινείται από το καθημερινό στο διαχρονικό και αιώνιο, πώς επιτυγχάνονται οι ισορροπίες ανάμεσα στο ουσιώδες, στο κοινωνικά επείγον και στην πρωτοτυπία, ποιος είναι ο ρόλος της ανοικείωσης και της ταύτισης στο λογοτεχνικό παιχνίδι με τον αναγνώστη, αλλά και στο λογοτεχνικό παιχνίδι με τη ζωή. 
 
Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022 ώρα 19:30 
 
Προαύλιο Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης Λεμεσού 
 

Θερμές ευχαριστίες για τη συνεργασία στη Βιβλιοθήκη Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και στο Δήμο Λεμεσού 
 
 
 
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
 

Γιάννης Παλαβός


Ο Γιάννης Παλαβός γεννήθηκε το 1980 στο Βελβεντό Κοζάνης. Σπούδασε Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο. Έγραψε τις συλλογές διηγημάτων "Αληθινή αγάπη και άλλες ιστορίες" (
IntroBooks, 2007) και "Αστείο" (Νεφέλη, 2012), που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος και το Βραβείο Διηγήματος του ηλεκτρονικού περιοδικού "Ο Αναγνώστης" και «Το παιδί» (Νεφέλη, 2019). Επίσης, σε συνεργασία με τον Τάσο Ζαφειριάδη, έγραψε το σενάριο των κόμικς "Το πτώμα" (Jemma Press, 2011) και "Γρα-Γρου" (Ίκαρος, 2017), τα οποία εικονογράφησε ο Θανάσης Πέτρου. Το "Γρα-Γρου" τιμήθηκε με τα βραβεία Καλύτερου Κόμικς και Σεναρίου στα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς. Επιμελήθηκε την επανέκδοση της συλλογής αφηγημάτων του Αθανάσιου Θ. Γκράβαλη με τίτλο "Σπασμένες κολώνες" (Μυτιλήνη, 1930 - επανέκδοση: Νεφέλη, 2019) και μετέφρασε Τομπάιας Γουλφ, Φλάνερι Ο' Κόνορ, Μπρις Ντ' Τζ. Πάνκεϊκ, Ουάλλας Στέγκνερ και Ουίλλιαμ Φώκνερ.

 

Γιώργος Τριλλίδης


 

Ο Γιώργος Τριλλίδης γεννήθηκε το 1976. Έχει δημοσιεύσει τρεις συλλογές διηγημάτων, μία συλλογή με μη-μυθοπλαστικά κείμενα και το θεατρικό έργο «Νίτσα». Ζει και εργάζεται στη Λευκωσία.

 
 
 

Η ιστορία της Κοινωνίας του Βιβλίου
Τι προηγήθηκε μέχρι σήμερα


 
Η  "Κοινωνία του Βιβλίου» είναι ένας θεσμός που έχει σκοπό να δοθεί η ευκαιρία για διάλογο και αναστοχασμό πάνω σε θέματα που αφορούν την πορεία του βιβλίου από τη στιγμή που γράφεται και μέχρι να φτάσει στα χέρια του αναγνώστη (συνθήκες και περιβάλλον δημιουργίας, έκδοση, κριτική, περιοδικά, διαδίκτυο, παρουσιάσεις, αγορά/βιβλιοπωλείο, περφόρμανς, διαγωνισμοί, καλλιέργεια αναγνωστικού κοινού, λογοτεχνική παιδεία, φιλαναγνωσία αλλά και όποιες άλλες παράμετροι καθορίζουν τον τρόπο που το βιβλίο γράφεται και κοινωνείται).

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, με γνώμωνα πάντα να παρουσιάζονται αξιόλογες φωνές στο χώρο της λογοτεχνίας, έχουν διοργανωθεί μέχρι σήμερα οι εξής εκδηλώσεις:

1η συνάντηση: Μια απόπειρα χαρτογράφησης

2η συνάντηση: Κρίση-Διάκριση-Κριτική

3η συνάντηση: Η Λογοτεχνία ανάμεσα στις άλλες τέχνες

4η Κοινωνία του βιβλίου 2020-21: Σταθμός στο εδώ και τώρα της ποίησης

5η Κοινωνία του Βιβλίου 2021: Σημείο Επαφής

Από την πρώτη διοργάνωση του 2016

Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών «Τεχνοδρόμιο», σε συνεργασία με τη Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, διοργανώσε την «1η Συνάντηση - Κοινωνία του Βιβλίου: Μια χαρτογράφηση», με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία για διάλογο και αναστοχασμό πάνω σε θέματα που αφορούν την πορεία του βιβλίου από τη στιγμή που γράφεται και μέχρι να φτάσει στα χέρια του αναγνώστη (συνθήκες και περιβάλλον δημιουργίας, έκδοση, κριτική, περιοδικά, διαδίκτυο, παρουσιάσεις, αγορά/βιβλιοπωλείο, περφόρμανς, διαγωνισμοί, καλλιέργεια αναγνωστικού κοινού, λογοτεχνική παιδεία, φιλαναγνωσία αλλά και όποιες άλλες παράμετροι καθορίζουν τον τρόπο που το βιβλίο γράφεται και κοινωνείται).

Εκλεκτοί καλεσμένοι ήταν:

Βασίλης Αμανατίδης (Ποιητής, Πεζογράφος, Μεταφραστής, Performer) Γιώργος Κορδομενίδης (Εκδότης λογοτεχνικού περιοδικού Εντευκτήριο), Περικλής Δουβίτσας (Εκδότης, εκδ. Νεφέλη), Παντελής Βουτουρής (Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας, Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών Πανεπιστημίου Κύπρου).  Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, ανοικτή για παρακολούθηση προς το κοινό, από τους εισηγητές και τους λογοτέχνες: Κώστα Μακρίδη, Παναγιώτη Νικολαΐδη, Λουΐζα Παπαλοΐζου, Αιμίλιο Σολωμού και Γιώργο Χριστοδουλίδη.

 

 

Η διοργάνωση του 2017 είχε τίτλο:

«Κοινωνία του Βιβλίου - Αναζητώντας το καλό βιβλίο: ένας πολιτικός αναστοχασμός»


και αποσκοπούσε στο να φωτίσει τον ρόλο των θεσμών, τη σημασία της πολιτότητας και τη θέση του λογοτέχνη στην πολιτεία, δίνοντας ένα έναυσμα για συζήτηση πάνω στη βάση αυτή.

Προσκεκλημένοι ομιλητές:

Ζέλεια Γρηγορίου (ποιήτρια, αναπληρώτρια καθηγήτρια θεωρίας της εκπαίδευσης)

Παναγιώτης Νικολαΐδης (ποιητής, κριτικός λογοτεχνίας, νεοελληνιστής)

Χαιρετισμός εκ μέρους του Τεχνοδρομίου: Στέλλα Βοσκαρίδου Οικονόμου

Συντονισμός: Χρίστος Μελίδης (δικηγόρος, πρόεδρος Δ.Σ. ΕΘΑΛ, μέλος Δ.Σ. Τεχνοδρομίου)

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό κατά την οποία καταγράφηκαν προβληματισμοί και θεματικές που θα συζητηθούν σε επόμενες διοργανώσεις.

 
 

 

Η διοργάνωση του 2018 είχε τίτλο:

«Κοινωνία του βιβλίου: Η Λογοτεχνία ανάμεσα στις άλλες τέχνες»


και αποσκοπούσε στο να φωτίσει τον ρόλο των θεσμών, τη σημασία της πολιτότητας και τη θέση του λογοτέχνη στην πολιτεία, δίνοντας ένα έναυσμα για συζήτηση πάνω στη βάση αυτή.

Εισηγήσεις καλεσμένων:

 - Μαριάννα Παφίτη, ∆ιδάκτωρ Νεοελληνικές Φιλολογίας: Η «δυστοπία», η λογοτεχνία και το θέατρο της αναπηρίας

- ∆ημήτρης Λεοντζάκος, ποιητής και μουσικός: Ο τοίχος του Goldberg, ο Βιργίλιος και η μουσική ή ο Νίκος Χουλιαράς και οι λύκοι

- Κυριάκου Συφιλτζόγλου, ποιητής και φωτογράφος: ΦωτοΓραφήΖωντας

- ∆ημήτρης Καλοκύρης, ποιητής, εικαστικός, πεζογράφος, μεταφραστής, εκδότης:

Το αιώνιο δίλημμα


Χαιρετισμός εκ μέρους του Τεχνοδρομίου: Κατερίνα Βοσκαρίδου Πάκκου

Συντονισμός: Στέλλα Βοσκαρίδου-Οικονόμου (Λογοτέχνης, Μέλος Δ.Σ. Τεχνοδρομίου)

Περιλάμβανε αφιέρωμα στον στον Ηπειρώτη λογοτέχνη, εικαστικό καλλιτέχνη, μουσικοσυνθέτη και τραγουδιστή Νίκο Χουλιαρά που έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2015.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις λογοτεχνών και συζήτηση με το κοινό.

IMG_4223.JPG

 

5η Κοινωνία του Βιβλίου 2020: Σταθμός στο εδώ και τώρα της ποίησης

μια παρουσίαση-διάλογο γύρω από το βιβλίο 

«μια συζήτηση για την Π Ο Ι Η Σ Η   Τ Ω Ρ Α», εκδ.[φρμκ] 2018

με την ποιήτρια και εκδότριά του βιβλίου Κατερίνα Ηλιοπούλου και τον ποιητή Βασίλη Αμανατίδη. ΤΗ συζήτηση συντόνισε η Στέλλα Βοσκαρίδου


Το διαδραστικό masterclass με τον Βασίλη Αμανατίδη με θέμα:
Η ποιητική γραφή ως εμπειρία του εαυτού, (γραπτό κείμενο – φωνή – επιτέλεση)

Αφορμή για την 5η Κοινωνία του Βιβλίου στάθηκε η ανάγνωση του βιβλίου «Η Ποίηση Τώρα» από τις εκδόσεις [φρμκ] καθώς και συζητήσεων που πυροδοτήθηκαν από αυτή. Τα δοκιμιακά κείμενα επτά σύγχρονων ποιητών (Βασίλης Αμανατίδης, Ορφέας Απέργης, Φοίβη Γιαννίση, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Γιάννα Μπούκοβα, Θοδωρής Χιώτης, επίμετρο: Βασίλης Λαμπρόπουλος) που περιλαμβάνονται στην έκδοση εξετάζουν ζητήματα όπως με ποια κριτήρια ορίζεται ο ποιητικός λόγος, ποιος είναι ο κοινωνικοπολιτικός ρόλος της ποίησης, ποια η σχέση των σύγχρονων με τους ποιητές του παρελθόντος, η σχέση του ποιητή με το ποιητικό και καλλιτεχνικό τοπίο, η εμπειρία εαυτού αλλά και η εμπειρία του κόσμου μέσα από τη ποιητική γραφή, η ιδέα μιας κοινότητας μέσω της ποίησης και ο ρόλος που αυτή θα μπορούσε να έχει, οι διάφορες πτυχές και διαστάσεις της περφόρμανς αλλά και η σημασία του θεωρητικού και κριτικού λόγου για την ποίηση. 

Όλες αυτές οι πτυχές αποτέλεσαν άξονες των εισηγήσεων και της συζήτησης που έγινε στη διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο της διημερίδας του Τεχνοδρόμίου «Κοινωνία του Βιβλίου: Σταθμός στο εδώ και τώρα της ποίησης».

Σε μια ιδιαιτέρως ζωντανή και πολυδιάσταστη συζήτηση αποκαλύφθηκε η μεγάλη αξία του ανοιχτού διαλόγου γύρω από αυτά τα ζητήματα και του θεωρητικού λόγου γύρω από την ποίηση που έρχεται να συνδιαμορφώσει το ποιητικό τοπίο μαζί με την ίδια την ποιητική δημιουργία και να το φωτίσει αποκαλύπτοντας τα κλειδιά για την κατανόηση της ποίησης αλλά πρωτίστως της ανάγκης ύπαρξής της σε κάθε χώρο και χρόνο.

Η διεργασία για την προετοιμασία της εκδήλωσης αυτής και η ίδια η συζήτηση στις 30 Μαρτίου 2021, ήθε να προετοιμάσει ένα γόνιμο έδαφος για την εμπειρία που θα ακολουθούσε την επόμενη χρονιά.

Μετά από την περισυλλογή που επέβαλε ο περιορισμός και η πανδημία, η ανάγκη για επανακαθορισμό των σχέσεων τόσο μεταξύ των δημιουργών και του κοινού, όσο και μεταξύ του καθενός από εμάς με την ίδια την τέχνη του, προκάλεσε την ανάγκη για αναζήτηση ενός Σημείου Επαφής. Η νέα σειρά δράσεων από την Κοινωνία του Βιβλίου για τη χρονιά 2021 ονομάστηκε Σημείο Επαφής και με διαφορετικό οικοδεσπότη κάθε φορά μας έφερε ξανά κοντά με μέσω ένα λογοτεχνικό γεγονός διαφορετικής θεματικής.

Στόχος ήταν μέσα από αυτές τις δράσεις να δοθεί η ευκαιρία για μια διαρκή λογοτεχνική συνομιλία όχι μόνο των συμμετεχόντων μεταξύ τους, αλλά και των συμμετεχόντων με έργα που υπήρξαν σταθμοί και διαμορφωτές της ιστορίας της λογοτεχνίας. Διαφορετικοί τρόποι στην προσέγγιση των έργων που  παρουσιαστηκαν επιλέγονταν κάθε φορά από τους συμμετέχοντες που αναλαμβάναν ρόλο οικοδεσπότη, προκειμένου η κάθε συνάντηση να φέρει ένα ξεχωριστό στίγμα, αλλά και να δίνει περιθώριο για πειραματισμό στην προσπάθειά μας για συνάντηση με την Ποίηση.

 Ηλιοπούλου.jpg001. vassilis_2018_.jpg


«5η Κοινωνίας του Βιβλίου: Σημείο Επαφής 2021»

 Στο πλαίσιο της δράσης «5η Κοινωνίας του Βιβλίου: Σημείο Επαφής», το Τεχνοδρόμιο παρουσιάσε σειρά εκδηλώσεων με οικοδεσπότες λογοτέχνες, καλλιτέχνες και ακαδημαικούς:

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Poemas y anti-poemas. Ποίηση και αντι-ποίηση της Λατινικής Αμερικής

Στην εκδήλωση αυτή, οικοδέσποινα μας ήταν η Μαρία-Ιζαμπέλλα Αχιλλέως που επέλεξε να μας ταξιδέψει στα ποιητικά μονοπάτια της Λατινικής Αμερικής

Poemas y anti-poemas. Ποίηση και αντι-ποίηση της Λατινικής Αμερικής.

Μια περιδιάβαση στην επαναστατική ποίηση σύγχρονων λατινοαμερικάνων ποιητών μέσα από μια διαδραστική και παιγνιώδη λογοτεχνική συνεύρεση.

Μελέτη της συγκεκριμένης υφής που προσδίδει η λατινοαμερικάνικη κουλτούρα, με την πλούσια ιστορία, το πολύχρωμο πολιτισμικό μωσαϊκό της, την πολυτάραχη πολιτική ζωή, την αγάπη για τη ζωή και τον έρωτα στις θεματικές της, στη δομή της, στις πρωτοποριακές τεχνικές, καθώς και στη μουσικότητά της.

Εύρεση κοινών σημείων επαφής με την ποίηση της Ελλάδας και της Κύπρου.
Συζήτηση γύρω από τα αυτονόητα ερωτήματα που γεννιούνται και θα γεννηθούν όπως:
Μπορεί όντως να κατηγοριοποιηθεί η ποίηση βάσει καταγωγής ή υπερβαίνει καταβολές;
Υπάρχει εν τέλει ένα παγκόσμιο κοινό σημείο επαφής της ποίησης;
Ή και σημείο αφετηρίας;

 

Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021

"Και η ψυχή μου φεύγει από τα στήθια μου και του φιλεί τα πόδια"

Ωδή και ωδίνες στον Παντελή Μηχανικό

Εισηγητής: Χρήστος Αλεξάνδρου (Ιστορικός, Πολιτικός Επιστήμονας)

 

 Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

"Αν Κάρσον: Έρωτες και τραγωδία"
Ομιλητές:
Βάιος Λιαπής (Καθηγητής του Αρχαίου Θεαάτρου και της Πρόσληψής του στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου)

Βάλια Τσιριγώτη (Κοινωνιολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια)

Την εκήλωση συντόνισε η Μαρία-Τζιαούρη Χίλμερ (φιλόλογος-συγγραφέας)

 

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

"Βάρναλης: Ποιητής και Ποιητάρης"

Εισηγητής Δρ Κωνσταντίνος Μελίδης (διδάκτωρ κλασικής φιλολογίας)

Αρχείο