Περιττή ομορφιά


Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο σας προσκαλεί στην παρουσίαση συλλογής διηγημάτων της Νάσιας Διονυσίου, με τίτλο «Περιττή ομορφιά» (εκδ. Το Ροδακιό, 2017).
Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου στις 19:00
Για το βιβλίο θα μιλήσει η Νόνα Μολέσκη (φιλόλογος – κριτικός θεάτρου).
Συντονίστρια της εκδήλωσης θα είναι η συγγραφέας Μυρτώ Αζίνα-Χρονίδη.
  
Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες στο τηλ.: 99526772
Ηλεκτρονική δήλωση:
https://goo.gl/forms/vrUL65QqjwRsrvZj1

ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ – ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟ ΠΛΟΥΜΙΣΤΟ ΨΩΜΙ
ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ 9, 3021 ΛΕΜΕΣΟΣ
ΤΗΛ.: 25340347, 99526772
Email: info@technodromio.org
www.technodromio.org
 Χορηγοί: Acute Advisory Services, mpec (Engineering Consultants)







Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Η συλλογή απαρτίζεται από δώδεκα αφηγήματα, τα οποία, κινούμενα στα όρια του ρεαλισμού και στις παρυφές του ποιητικού λόγου, ξετυλίγουν αλλόκοτες, ατμοσφαιρικές ιστορίες, πλούσιες σε εικόνες και συμβολικές αναγωγές. Τοποθετημένα σε ευδιάκριτα ρεαλιστικά πλαίσια και με φιγούρες στέρεα δεμένες στη σωματικότητά τους, τα διηγήματα αυτά είναι αυτοτελή και αυθύπαρκτα. Ταυτόχρονα όμως συγκροτούνται ως ενότητα γύρω από την αρχετυπική γυναικεία μορφή, την οποία επεκτείνουν, αμφισβητούν ή διαθλούν ως πηγή πολλαπλών, σύνθετων υποστάσεων.









Βιογραφικό

Η Νάσια Διονυσίου γεννήθηκε στην Κύπρο. Σπούδασε Νομική και Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αντικείμενο με το οποίο ασχολείται επαγγελματικά. Είναι μητέρα της Μυρτώς. Διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικές εκδόσεις, καθώς και σε έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά.

Γλώσσα, ύφος, φόρμα: Ασκήσεις ισορροπίας

Το Βιβλιοτρόπιο
με την υποστήριξη
των εκδόσεων Αντίποδες
και του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου
διοργανώνει

ΣΥναντήσεις ΣΥγγραφέων

Δημοσθένης Παπαμάρκος Σωφρόνης Σωφρονίου

Γλώσσα, ύφος, φόρμα: Ασκήσεις ισορροπίας


Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017 στις 19:30
Κέντρο Λόγου και Τεχνών ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ, Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί», Λεμεσός

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017 στις 18:30
Public, The Mall of Cyprus, Λευκωσία

Χορηγοί: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, Βιβλιοπωλεία ΚΠ Κυριάκου, Public


Με ποιο τρόπο η χρήση μιας οικείας ιδιωματικής γλώσσας βοηθά τον συγγραφέα να στερεώσει τη φωνή του και σε ποιο βαθμό τον περιορίζει;
Μπορεί ένα μυθιστόρημα να αποτελείται από μια σειρά ενοποιημένων διηγημάτων ή και αντίστροφα μπορεί μια συλλογή διηγημάτων να αποτελεί μια μυθιστορηματική πράξη;
Υπάρχει κάποιο ιδανικό σημείο ισορροπίας μεταξύ των προθέσεων του συγγραφέα και της αντίληψης του αναγνώστη;


Φωνές από χώμα

Οι Εκδόσεις Πατάκη και το Τεχνοδρόμιο, Κέντρο Λόγου και Τεχνών σας προσκαλούν την Πέμπτη 12 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στο Τεχνοδρόμιο, Κέντρο Λόγού και Τεχνών, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Κωνσταντίας Σωτηρίου, «Φωνές από χώμα».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Σταύρος Καραγιάννης, αναπληρωτής καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου
Άριστος Τσιάρτας, νομικός

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Πόπη Αβραάμ.


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Δεκατρείς γυναίκες, µε κοινό παρονοµαστή τον σκοτεινό Δεκέµβρη του 1963 που οδήγησε στις διακοινοτικές ταραχές και στη χάραξη της Πράσινης Γραµµής που χώρισε τη Λευκωσία στα δύο, µιλούν για εκείνες τις στιγµές που συγκλόνισαν τον κόσµο τους. Της µίας ο άντρας δεν µπορεί να ανασάνει πνιγµένος στις αµαρτίες του, της άλλης γυρίζει µέσα στον τάφο χωρίς να µπορεί να ησυχάσει, η τρίτη κλαίει για τις άγριες αγκινάρες που της στέρησε ο πόλεµος, η τέταρτη µιλά για τη νύχτα που στάθηκε αφορµή να ξεκινήσει η αιµατοχυσία.

Γυναίκες που µιλούν για τα έργα των αντρών. Καλούνται να µαζέψουν τα συντρίµµια, να πλύνουν τα ρούχα των νεκρών, να καθαρίσουν πίσω από τα χαλάσµατα και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Και στο επίκεντρο, η άµεση πρωταγωνίστρια της καταστροφής, η Τουρκοκύπρια πόρνη Τζεµαλιγιέ, που µαζί µε τον Τουρκοκύπριο εραστή της Ζεκή υπήρξαν οι πρώτοι νεκροί, ενώ ο θάνατός τους ήταν η αφορµή να ξεκινήσει το κακό.

«Όµως εγιώ εν µιλώ. Έµαθα την τέγνη να µεν αθθυµούµαι. Τζιαι να µε αξιώσει ο Θεός ώσπου να πεθάνω να µάθω τζιαι την τέγνη του να ξηχάνεις. Αλλά τζιείνον λαλούν εν το πιο δύσκολο, εν πιο µεγάλη τέγνη να ξεχάνεις. Εγιώ µόνο να µεν θυµούµαι έµαθα».

Αρχείο