Δημιουργώντας Λόγο στην αφήγηση με τον Δημήτρη Β. Προύσαλη


Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

"Δημιουργώντας Λόγο στην αφήγηση:
 Από το παραμύθι των πηγών... στην ανάδυση της προσωπικής παραλλαγής".

Mια τετράωρη συνάντηση που επιθυμεί να αποκαλύψει μικρά μυστικά και γενικές κατευθύνσεις στην πρακτική και εφαρμογή της αφηγηματικής τέχνης. Απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ιδιοτήτων που αναζητούν να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν την οικοδόμηση σχέσης με μια παλιά αλλά υπαρκτή και αναγκαία ως τις μέρες μας μορφή επικοινωνίας και ήπιας ψυχαγωγίας ή εργαλείο εναλλακτικής παιδαγωγικής παρέμβασης με τη γενική προσέγγιση του όρου. Η συνεχής διαλογική επαφή με το λαϊκό παραμύθι περνά μέσα από τον μετασχηματισμό των πηγών και τη δυναμική επενέργεια του αφηγητή που συγκροτεί νέα αφηγηματικά «σώματα». Άρα από τη μια κινείται στους δρόμους της προφορικής παράδοσης, που δοκιμάστηκε από το χρόνο και από την άλλη αυτό που ακούγεται αποτελεί προϊόν μιας εξελικτικής συνομιλίας του χτες με το σήμερα χωρίς τέλος. Σημεία, επισημάνσεις και σχέσεις μιας διαδρομής που επιχειρεί να κινείται στα χνάρια των παλιών παραμυθάδων.

Εισηγητής:
Δημήτρης Β. Προύσαλης
(αφηγητής, Υπ. Δρ. Λαογραφίας ΕΚΠΑ, εκπ/κός, επιστ. Εκπρόσωπος της «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη»)

Διάρκεια: 4 ώρες

Χώρος: Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί»
Δ/νση: Γρηγόρη Αυξεντίου 9, 3021 Λεμεσός

Επικοινωνία: ΣΧΟΛΗ ΑΦΗΓΗΜΑΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Τηλ.: 99526772






«Το πικρό νερό τη μνήμης»


 
Το Λύκειο Αγίου Αντωνίου σας προσκαλεί σε  
Ποιητική βραδιά και Έκθεση ζωγραφικής
 
με τίτλο
 
 «Το πικρό νερό τη μνήμης» 
 
την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 στις 19:00

Στο Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί» - 
 
Πληροφορίες: 25692190



Άσεμνα λαϊκά παραμύθια και τραγούδια της Αποκριάς


 Σε μια ξεχωριστή βραδιά, αυστηρά ακατάλληλου, περιεχομένου προσκαλούνται οι φίλοι των προφορικών αφηγήσεων και της δημοτικής παράδοσης με θέμα:

«Άσεμνα λαϊκά παραμύθια και τραγούδια της Αποκριάς»

την Παρασκευή  21 Φεβρουαρίου 2020, ώρα 20:30

στο Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί» Γρηγόρη Αυξεντίου 9, 3021 Λεμεσός

Τηλ.Κρατήσεων 25340347, 99681999 και 99526772

Τιμή Εισόδου: 15 ευρώ (περιλαμβάνει ένα ποτό και εδέσματα)
Για μέλη του Τεχνοδρομίου 12 ευρώ

Προφορική Αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης  
 Τραγούδι: Φίλιππος Πλακιάς

Μια περιδιάβαση ανάμεσα σε ξετσίπτωτες ιστορίες και άσματα του λαού που ΄'μελετά" την ανθρώπινη συμπεριφορά στην πιο κρυφή της έκφραση, η οποία προκαλεί, προβληματίζει, ανασύρει, αναστοχάζεται, τοποθετείται και συμπεραίνει γύρω από την γονιμική και ζωοποιό ενέργεια μιας δύναμης μοναδικής σε δυνατότητες αλλά… και συνέπειες. Ένα συναπάντημα ανάμεσα στα απόκρυφα του φαντασιακού συλλογικού που καθρεφτίζει -ξεμπροστιάζοντας- βασικές ανθρώπινες συμπεριφορές και παράλληλα εκθέτει κοινωνικές στάσεις και ατομικές ηθικές.

Ανώνυμα λαϊκά τραγούδια και προφορικές ιστορίες απ’ τα βαθύτερα της ανθρώπινης ψυχής, για την περίοδο του χρόνου όπου τα ανείπωτα μπορούν να αρθρωθούν και τα "ακατάλληλα" μπορούν να ακουστούνε σαν τραγούδι... Ένα ταξίδι στα «ξεδιάντρο-πα» καμώματα του κόσμου που υπονομεύουν τη σκοτεινιά της κοινωνικής ηθικής, εκεί που τα ανήθικα δεν έχουν όριο και παραμύθια ακούγονται σιγανά υπό τη συνο-δεία τραγουδιών που όλοι ξέρουν, μα ντρέπονται να πουν...

Αυστηρά για ενηλίκους με τη σύμφωνη γνώμη οικείων συγγενών και καρδιολόγων ιατρών! Σεμνότυφοι, ηθικολόγοι, καθωσπρεπιστές υποκριτές, ας καθίσουν σπίτια τους!

 
  Διοργάνωση: Τεχνοδρόμιο

Ο Ιάκωβος Θήρας Καραμολέγκος στη Λεμεσό

Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο σας προσκαλεί σε εκδήλωση αφιερωμένη στο έργο του λογοτέχνη 

Ιάκωβου Θήρα Καραμολέγκου

Για το έργο του θα μιλήσει ο Χρήστος Αλεξάνδρου, Ιστορικός, συγγραφέας

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 -ώρα 19:30


Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί
Γρηγόρη Αυξεντίου 9, 3021 Λεμεσός
Τηλ: 25340347, 99681999, 99526772

Ο Ιάκωβος Θήρας Καραμολέγκος του Νικολάου και της Φλώρας, γεννήθηκε την Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 1985, ανήμερα της εορτής του αγίου Χαραλάμπους, στο χωριό Εμπορείο της νήσου Θήρας. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως σμηνίτης Β.ΕΛ.Π. (Βοηθός Ελεγκτή Πτήσεων). Σπουδάζει θεολογία, φιλοσοφία, ποίηση και λογοτεχνία στο μέτρο του μπορετού. 




Αρχείο