«Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση»

 

Εορτασμός της Ημέρας Μουσείων

Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ευελπιστούμε βγαίνοντας από την περίοδο των μέτρων και των περιορισμών να υπάρξει μια ύφεση της πανδημίας και να είναι κατορθωτός διά ζώσης ο εορτασμός της Διεθνούς Ημέρα Μουσείων. Σε διαφορετική περίπτωση οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά.

Το θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση».

Για το Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί είναι μια ειδική συγκυρία η φετινή χρονιά καθώς διανύουμε το δέκατο έτος της λειτουργίας του Μουσείου και ο στόχος αυτός του αναστοχασμού και της επανεκκίνησης αποκτά για μας μια ιδιαιτέρως ουσιαστική σημασία.

 

«Το 2020 η κρίση του Covid-19 αιφνιδίασε και έπληξε με πρωτοφανή και βίαιο τρόπο ολόκληρο τον πλανήτη, επηρεάζοντας κάθε πτυχή της ζωής μας, τις σχέσεις με τους συνανθρώπους μας, καθώς και τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τους χώρους κατοικίας και εργασίας. Παράλληλα, διογκώθηκαν προβλήματα που ήδη υπήρχαν, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δομή των κοινωνιών μας.
Έτσι σήμερα η ανάγκη για ισότητα είναι περισσότερο επιτακτική από ποτέ.

Η λειτουργία των μουσείων έχει επηρεαστεί βαθύτατα από όλες τις παραπάνω αλλαγές, αλλά και γενικότερα ο χώρος του πολιτισμού έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλον τομέα, με σοβαρότατες οικονομικές, κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις, τόσο βραχυπρόθεσμες όσο και μακροπρόθεσμες.

Από την άλλη πλευρά, η παγκόσμια κρίση λειτουργεί και ως καταλύτης για την προώθηση σημαντικών αλλαγών που είχαν ήδη δρομολογηθεί και αφορούν ιδιαίτερα την ψηφιοποίηση των μουσειακών συλλογών και την αναζήτηση νέων μεθόδων για την απόκτηση εμπειριών και τη διάχυση της πολιτισμικής δημιουργίας.

Σε μια ιδιαίτερα σημαντική καμπή για την κοινωνία μας, τα μουσεία καλούνται να γίνουν πρωτοπόροι στη νέα εποχή. Είναι η πλέον κατάλληλη στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το κοινό, να αναζητήσουν νέους ορίζοντες και να επιβεβαιώσουν με αποφασιστικό τρόπο τον ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν για ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον.

Σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι – περισσότερο από ποτέ άλλοτε – να υπερασπιστούμε τη δημιουργική δύναμη του πολιτισμού, ως μοχλού επανεκκίνησης και αλλαγής στην μετά-Covid εποχή»

(κείμενο από την σελίδα του ICOM ελληνικό τμήμα)

Η 18η Μαΐου θα είναι για μας η έναρξη μιας σειράς εκδηλώσεων που σε αυτό το ίδιο πνεύμα της φετινής θεματικής θα αποτελέσουν και τον εορτασμό των δέκα χρόνων λειτουργίας του μουσείου.

Προσεχώς περισσότερρες πληροφορίες

Σημείο Επαφής 2021

  Πραγματοποιήθηκε το διήμερο 30 και 31 Μαρτίου 2021  η διημερίδα «Σταθμός στο εδώ και τώρα της ποίησης» στο πλαίσιο της 5ης Κοινωνίας του Βιβλίου που διοργάνωσε το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο. Εκδήλωση που είχε αναβληθεί το 2020 λόγω της πανδημίας.

Η Κοινωνία του Βιβλίου είναι μια δράση του  Τεχνοδρομίου που στοχεύει στο διάλογο και στον αναστοχασμό πάνω σε θέματα που αφορούν την πορεία του βιβλίου από τη στιγμή που γράφεται και μέχρι να φτάσει στα χέρια του αναγνώστη (συνθήκες και περιβάλλον δημιουργίας, έκδοση, κριτική, περιοδικά, διαδίκτυο, παρουσιάσεις, αγορά/βιβλιοπωλείο, περφόρμανς, διαγωνισμοί, καλλιέργεια αναγνωστικού κοινού, λογοτεχνική παιδεία, φιλαναγνωσία αλλά και όποιες άλλες παράμετροι καθορίζουν τον τρόπο που το βιβλίο γράφεται και κοινωνείται)

Προγήθηκαν:

2016: Μια απόπειρα χαρτογράφησης

2017: Αναζητώντας το καλό βιβλίο: ένας πολιτικός αναστοχασμός

2018: Η Λογοτεχνία ανάμεσα στις άλλες τέχνες

2020: Σταθμός στο εδώ και τώρα της ποίησης

 


Αφορμή για την 5η Κοινωνία του Βιβλίου στάθηκε η ανάγνωση του βιβλίου «Η Ποίηση Τώρα» από τις εκδόσεις [φρμκ] καθώς και συζητήσεων που πυροδοτήθηκαν από αυτή. Τα δοκιμιακά κείμενα επτά σύγχρονων ποιητών (Βασίλης Αμανατίδης, Ορφέας Απέργης, Φοίβη Γιαννίση, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Γιάννα Μπούκοβα, Θοδωρής Χιώτης, επίμετρο: Βασίλης Λαμπρόπουλος) που περιλαμβάνονται στην έκδοση εξετάζουν ζητήματα όπως με ποια κριτήρια ορίζεται ο ποιητικός λόγος, ποιος είναι ο κοινωνικοπολιτικός ρόλος της ποίησης, ποια η σχέση των σύγχρονων με τους ποιητές του παρελθόντος, η σχέση του ποιητή με το ποιητικό και καλλιτεχνικό τοπίο, η εμπειρία εαυτού αλλά και η εμπειρία του κόσμου μέσα από τη ποιητική γραφή, η ιδέα μιας κοινότητας μέσω της ποίησης και ο ρόλος που αυτή θα μπορούσε να έχει, οι διάφορες πτυχές και διαστάσεις της περφόρμανς αλλά και η σημασία του θεωρητικού και κριτικού λόγου για την ποίηση. 

Όλες αυτές οι πτυχές αποτέλεσαν άξονες των εισηγήσεων και της συζήτησης που έγινε στη διαδικτυακή εκδήλωση στο πλαίσιο της διημερίδας του Τεχνοδρόμίου «Κοινωνία του Βιβλίου: Σταθμός στο εδώ και τώρα της ποίησης».

Σε μια ιδιαιτέρως ζωντανή και πολυδιάσταστη συζήτηση αποκαλύφθηκε η μεγάλη αξία του ανοιχτού διαλόγου γύρω από αυτά τα ζητήματα και του θεωρητικού λόγου γύρω από την ποίηση που έρχεται να συνδιαμορφώσει το ποιητικό τοπίο μαζί με την ίδια την ποιητική δημιουργία και να το φωτίσει αποκαλύπτοντας τα κλειδιά για την κατανόηση της ποίησης αλλά πρωτίστως της ανάγκης ύπαρξής της σε κάθε χώρο και χρόνο.

Η διεργασία για την προετοιμασία της εκδήλωσης αυτής και η ίδια η συζήτηση στις 30 Μαρτίου 2021, έρχεται να προετοιμάσει ένα γόνιμο έδαφος για την εμπειρία που θα ακολουθήσει τη φετινή χρονιά.

Μετά από την περισυλλογή που επέβαλε ο περιορισμός και η πανδημία, η ανάγκη για επανακαθορισμό των σχέσεων τόσο μεταξύ των δημιουργών και του κοινού, όσο και μεταξύ του καθενός από εμάς με την ίδια την τέχνη του, προκάλεσε την ανάγκη για αναζήτηση ενός Σημείου Επαφής. Η νέα σειρά δράσεων από την Κοινωνία του Βιβλίου για τη χρονιά 2021 ονομάζεται Σημείο Επαφής και με διαφορετικό οικοδεσπότη κάθε φορά θα μας φέρνει κοντά με μέσω ένα λογοτεχνικό γεγονός διαφορετικής θεματικής.

Στόχος είναι μέσα από αυτές τις δράσεις να δοθεί η ευκαιρία για μια διαρκή λογοτεχνική συνομιλία όχι μόνο των συμμετεχόντων μεταξύ τους, αλλά και των συμμετεχόντων με έργα που υπήρξαν σταθμοί και διαμορφωτές της ιστορίας της λογοτεχνίας. Διαφορετικοί τρόποι στην προσέγγιση των έργων που θα παρουσιαστούν θα επιλέγονται κάθε φορά από τους συμμετέχοντες που θα αναλαμβάνουν ρόλο οικοδεσπότη, προκειμένου η κάθε συνάντηση να φέρει ένα ξεχωριστό στίγμα, αλλά και να δίνει περιθώριο για πειραματισμό στην προσπάθειά μας για συνάντηση με την Ποίηση.

Μαζί θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε το Σημείο Επαφής με κινητήριο δύναμη τη λογοτεχνία!

 


 

Ο δρόμος για το ξέφωτο


Διαδικτυακό εργαστήρι λόγου, αφήγησης και αναζήτησης

 με την Κατερίνα Βοσκαρίδου-Πάκκου

Τρεις δίωρες συναντήσεις Σάββατο 15, 22, 29 Μαΐου 2021 (15:30-17:30)

Λόγω της φύσης του εργαστηρίου οι θέσεις θα είναι περιορισμένες

Για περισσότερες πληροφορίες και  δήλωση συμμετοχής παρακαλώ επικοινωνήστε τηλεφωνικώς στο τηλ. 99526772 ή στο email: info@technodromio.org

Κόστος συμμετοχής: 20 ευρώ κάθε συνάντηση, 50 ευρώ και για τις τρεις συναντήσεις

Αρχείο