Παρά λίγη καρδιά θα' ταν ο κόσμος άλλος.

Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη

Ξεκινήσαμε από τη Δευτέρα (10/10/11) το αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του και την ανακήρυξη του 2011 σε έτος Οδυσσέα Ελύτη. Σκοπός μας δεν ήταν η διοργάνωση άλλης μια φιλολογικής εκδήλωσης κατά τα στερεότυπα ή διαλέξεων ακαδημαικού χαρακτήρα. Ως αναγνώστες, λάτρεις της ποίησης μέσα από το έργο του Έξι και μία τύψεις για τον ουρανό, επιχειρήσαμε να δούμε τι σημαίνει για μας σήμερα η ποίησή του, πώς λειτουργεί μέσα μας, πώς συνάδει με τα έξω μας, τι νόημα έχει η ενασχόληση με την ποίησή του, ποια είναι τα βασικά αισθητικά της χαρακτηριστικά όπως τα αντιλαμβανόμαστε εμείς την ώρα που διαβάζουμε το ποίημα και χωρίς καμία πρόθεση να το "αναλύσουμε". Ιδιαίτερα αναφερθήκαμε στην σημασία του πώς λειτουργεί η ποίηση του Ελύτη στης δημιουργίας της ταυτότητάς μας, στην αναζήτηση του νοήματος του να είσα Έλληνας.
  Στις 17/10 μέσα από το έργο του Μαρία Νεφέλη κάναμε μια αναφορά στην έννοια της ελευθερίας και στις υπερρεαλιστικές αναφορές του Ελύτη.

Στις  24/10 σύγχρονοι ποιητές μιλούν για την επιρροή του Ελύτη στο έργο τους.

Στις 31/10 ο πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός Χρήστος Αλεξάνδρου κάνει μια αναφορά για την ιδιαίτερη σχέση του Ελύτη με την Κύπρο.

Σας περιμένουμε στο Πλουμιστό Ψωμί, Ενώσεως 9, Λεμεσός
Κάθε Δευτέρα του Οκτώβρη στις 7μμ.


Αρχείο