Χαράλαμπος Δημοσθένους: εκδήλωση μνήμης-αφιέρωμα

Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο  και το Πλουμιστό Ψωμί σας προσκαλούν σε εκδήλωση μνήμης-αφιέρωμα στο διαλεκτικό λαϊκό μας ποιητή
Χαράλαμπο Δημοσθένους.
 Θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα του Χαράλαμπου Δημοσθένους από το Μιχάλη Μόζορα.

Συμμετέχουν:
Μιχάλης Μόζορας (τραγούδι, κιθάρα)
Δήμητρα Ορφανίδου (μαντολίνο)
Αφήγηση-παρουσίαση: Κυριάκος Σπαρτιάτης

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014, ώρα 20:30
Αίθουσα εκδηλώσεων Μουσείου Πλουμιστού Ψωμιού
Γρηγόρη Αυξεντίου 9, πάροδος Αγίας Φυλάξεως, Λεμεσός.
τηλ: 25340347, 99526772, 99681999
Είσοδος ελεύθερη.

Διοργανωτής: Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο

Για πληροφορίες:









Ο Χαράλαμπος Δημοσθένους, γεννήθηκε στην Κοντέα στις 11 Απριλίου  το 1917. Υπήρξε ψάλτης, λαϊκός ποιητής και τραγουδιστής. Αγαπημένο του μουσικό όργανο, που ποτέ δεν αποχωρίστηκε, ήταν το «πιθκιαύλιν». Ασχολία του ήταν η γεωργία και η κηπουρική.
Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική, κυρίως τη βυζαντινή την οποία διδάχθηκε από τους Γιάγκο Σουρουλλά και Σώζο Τομπόλη, ενώ δάσκαλός του ήταν ο Τεύκρος Ανθίας.
 Διετέλεσε ψάλτης στην Αμμόχωστο, στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και στην Κοντέα, όπου  δημιούργησε χορωδία και δίδαξε τη βυζαντινή μουσική σε νέους της γενέτειράς του.
 Παντρεύτηκε τη Χρυσταλλού Ξενίδη και απέκτησε έξι γιούς.
 Κατά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, ο γιος του  Αντώνης έπεσε ηρωικά μαχόμενος στα βουνά της Κερύνειας.
 Μετά την εισβολή διέμενε για ένα χρόνο στη Λάρνακα και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στα Μαντριά της Πάφου. Εκεί  ασχολήθηκε με τη γεωργία, αλλά παράλληλα υπηρέτησε την εκκλησία ως ψάλτης. Απεβίωσε πλήρης ημερών στις 17 Φεβρουαρίου του 2011.  
 Υπήρξε στενός φίλος με τον Παύλο Λιασίδη, κορυφαία ποιητική φυσιογνωμία του τόπου μας.
 Τιμήθηκε  από  την Εκκλησία της Κύπρου για τα 70 συναπτά έτη υπηρεσίας στο ιερό ψαλτήρι.
 Ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον Μιχάλη Μόζορα και τραγουδήθηκαν από το  Μιχάλη Ττερλικκά στο ψηφιακό δίσκο με τίτλο «Στες Άκρες της ψυσιής μου».
 Ο Χαράλαμπος Δημοσθένους εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές. Η πρώτη το 1989 με το τίτλο «Ποιητική αλληλογραφία Παύλου Λιασίδη και Χαράλαμπου Δημοσθένους» οποία επανεκδόθηκε το 1995 και η δεύτερη το 1998 με το τίτλο «Ποιήματα».
 Η ζωή και το ποιητικό έργο του Χαράλαμπου αποτέλεσαν το θέμα που καταπιάνεται ο Ζήνωνας Ζαννέτου στη μονογραφία του  που κυκλοφόρησε το 2007 με το τίτλο  «Χαράλαμπος Δημοσθένους του Ομήρου και της Κοντέας».
Ο σκηνοθέτης Πανίκκος Χρυσάνθου, δημιούργησε για τον Χαράλαμπο,  ένα κινηματογραφικό πορτρέτο του με τίτλο  «Οι παθκιές της Αφροδίτης » που γυρίστηκε στα Μαντριά της Πάφου και παρουσιάστηκε το 2003 στην Κολωνία της Γερμανίας.
Ο Χαράλαμπος Δημοσθένους εξέδωσε αρκετές ποιητικές συλλογές. Ποιήματά του είχαν μελοποιηθεί από τον Μιχάλη Μόζορα σε έναν ψηφιακό δίσκο με τίτλο «Στες Άκρες της ψυσιής μου» και άλλους καταξιωμένους συνθέτες. Τιμήθηκε για το έργο του ακόμα και από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Υπήρξε στενός φίλος με τον Παύλο Λιασίδη, ξεχωριστή ποιητική φυσιογνωμία του τόπου μας. Οι πολιτιστικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας εξέδωσαν το 1989 (επανεκδόθηκε το 1995) την ποιητική αλληλογραφία που είχαν στην προσφυγιά οι δύο λαϊκοί μας ποιητές.
Άφησε τη τελευταία του πνοή τον Φεβρουάριο του 2011 στην προσφυγιά.




Αναγέλαστα: Παρουσίαση ποιητικής συλλογής




Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο και το Δίκτυο Λεσχών «Ανάγνωσις» παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή της Στέλλας Βοσκαρίδου Οικονόμου:
ΑΝΑΓΕΛΑΣΤΑ
Παρουσίαση: Μαρίνος Πουργούρης, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου
Χαιρετισμός εκ μέρους του Τεχνοδρομίου: Χρήστος Μελίδης.
Συντονίζει η Κατερίνα Βοσκαρίδου
Αποσπάσματα από τη συλλογή θα απαγγείλει η ηθοποιός Μαρίνα Βρόντη.

Τετάρτη, 4 Ιουνίου 2014, ώρα 19:00
Αίθουσα εκδηλώσεων Μουσείου Πλουμιστού Ψωμιού
Γρηγόρη Αυξεντίου 9, πάροδος Αγίας Φυλάξεως, Λεμεσός.
τηλ: 25340347, 99526772, 99681999
Θα ακολουθήσει δεξίωση. Είσοδος ελεύθερη.

Διοργανωτές: Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο και Δίκτυο Λεσχών ΑΝΑΓΝΩΣΙΣ

Για πληροφορίες:




Το Βιβλίο
Η συλλογή Αναγέλαστα περιλαμβάνει δύο ποιητικούς κύκλους γραμμένους στην κυπριακή διάλεκτο και εμπνευσμένους από την κυπριακή πραγματικότητα. Ο πρώτος κύκλος, με τον τίτλο «Λογιών λογιών γεναίτζες» αποτελείται από δεκαπέντε αυτοτελή ποιήματα βασισμένα σε ισάριθμους γυναικείους χαρακτήρες.


Η συγγραφέας:
Η Στέλλα Βοσκαρίδου Οικονόμου γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1981. Σπούδασε μουσικολογία στην Αθήνα και το Νιούκαστλ του Ηνωμένου Βασιλείου και εργάζεται στο χώρο της μουσικής (διδασκαλία, έρευνα, σύνθεση κ.α.)
Πέρα από τη συγγραφή, η επαφή της με τη γλώσσα έχει τα τελευταία χρόνια καθοριστεί και από την έρευνά της πάνω σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις μεταξύ μουσικής και γλώσσας.

Παράσταση Αφήγησης για μικρούς και μεγάλους και Εργαστήρι Αφήγησης παραμυθιού για ενήλικες

Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο



 
σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών της Ελλάδος


ανακοινώνουν τη λειτουργία Λέσχης Αφήγησης. Η Λέσχη Αφήγησης περιλαμβάνει στο πρόγραμμά της εργαστήρια αφήγησης παραμυθιών και αφηγήσεις με στόχο να συμβάλει να αποκτηθεί μία βαθύτερη γνώση για τα παραμύθια,  την τέχνη και τεχνική της αφήγησης, αλλά και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για την αξία της προφορικής παράδοσης.
Ο παραμυθάς  Γιώργος Ευγενικός έρχεται στην Κύπρο για να ξετυλίξει το κουβάρι των παραμυθιών με μια παράσταση αφήγησης για μικρούς και μεγάλους με τίτλο

«Παραμύθια από χρυσό και μάλαμα»
και ένα
«Εργαστήριο αφήγησης και ιχνηλασίας»
Η παράσταση θα δοθεί στο Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί την  Παρασκευή 16 Μαΐου 2014, στις 19:00
και το εργαστήριο στον ίδιο χώρο το Σάββατο
17 και Κυριακή 18 Μαΐου 2014, 14:00-1900.

 Δείτε σχετικές λεπτομέρειες: Πατώντας εδώ.

Κατεβάστε, συμπληρώστε και στείλτε την αίτηση συμμετοχής πατώντας εδώ. 

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ  - ΔΗΛΩΣΤΕ ΕΓΚΑΙΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Κατερίνα Βοσκαρίδου τηλ 99526772  


ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΑΡΑΜΥΘ' ΑΠΑΝΤΗΜΑ 
ΧΟΡΗΓΟΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ



ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ ΣΙΓΜΑ






































Παρουσίαση βιβλίου και έκθεση καλλιτεχνών



Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο φιλοξενεί τον καλλιτέχνη Khaldoon Daoud και παρουσιάζει το βιβλίο του BREAD BOOK στο Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί. Ταυτόχρονα θα παρουσιαστεί έκθεση με έργα εμπνευσμένα από το ψωμί.

Εκθέτουν οι καλλιτεχνές:
Khaldoon Daoud,
Σάκης Δωρίτης,
Ειρήνη Ζήνωνος,
Μαρία Μιχαηλ,
Μανώλης Χατζημανώλης,
Μαρία Χατζηττοφή



ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΜΑΪΟΥ 2014, 19:00
Παρουσίαση και συζήτηση με τον καλλιτέχνη.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Ιουνίου 2014.
[ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟ ΠΛΟΥΜΙΣΤΟ ΨΩΜΙ]
Γρηγόρη Αυξεντίου 9, 3021 Λεμεσός, τηλ 25340347
www.technodromio.org

Centre of Arts and Literature Technodromio hosts the artist Khaldoon Daoud and present his book, “BREAD BOOK”. Parallel exhibition of artwork inspired by the bread.

Artists exhibiting:
Khaldoon Daoud,
Sakis Dorites,
Maria Michael,
Irene Zenonos,
Manolis Hadjimanolis,
Maria Hadjittofi

SUNDAY 11 MAY 2014, 19:00
Presentation and discussion with the artist.
Exhibition open until 15 of June 2014.
MUSEUM OF DECORATED BREAD – PLOUMISTO PSOMI
9, Gregori Afxentiou str, 3021 Limassol, tel: 25340347
www.technodromio.org



Khaldoon Daoud

Ο Χαλντούν Νταούντ (γεννημένος το 1960) είναι Ιορδανός ζωγράφος, φωτογράφος, σχεδιαστής και σκηνοθέτης. Η τέχνη του Χαλντούν είναι ένας καθρέφτης της ζωής του. Ο Χαλντούν γεννήθηκε ως ένας επαναστάτης για τους κανόνες και τις παραδόσεις που περιορίζουν την ελευθερία του ή περιορίζουν την κίνησή του. Απέρριψε τη διαμόρφωση της ζωής του μέσα σε ορισμένα όρια και έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι για να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό του ξανά και ξανά. Στο ταξίδι του, ο Χαλντούν έχει υποστεί μεταλλάξεις θέσεων, απόψεων και προσωπείων. Στην αρχή της σταδιοδρομίας του, ο Χαλντούν είχε ένα πάθος για την οικοδόμηση και συναρμολόγηση πραγμάτων. Αργότερα ανακάλυψε το πάθος της αποκατάστασης των παλαιών αντικειμένων και παλιών κτιρίων για να φέρει ψυχή και ζωή σε αυτά. Ο Χαλντούν συνέχισε το ταξίδι ανακάλυψής του στον κόσμο των χρωμάτων. Ο Χαλντούν έφερε την τέχνη και καλλιτέχνες από νότο και βορρά, από ανατολή και δύση για να απολαύσουν μαζί την τέχνη και να συμβάλουν στην εξάπλωσή της. Αρχικά δεν το συνειδητοποίησε, αλλά ουσιαστικά έχει ξεκινήσει ένα διάλογο μεταξύ ομάδων ή/και ατόμων, και ακόμη και ένα εσωτερικό διάλογο για τη ζωή, τα χρώματα, την τέχνη και το πώς οι άνθρωποι την προσλαμβάνουν και μπορούν να την απολαύσουν. Η τέχνη του Χαλντούν αφορά το ταξίδι της αναζήτησής του, είναι ένας απλός τρόπος όπου αντανακλάται η ανθρώπινη αναζήτηση για την εσωτερική ειρήνη, δημιουργώντας πλατφόρμες διαλόγου, και φέρνοντας τους ανθρώπους πιο κοντά. Ο Χαλντούν υπήρξε υπέρμαχος αυτών των ανθρώπινων εννοιών, όχι μόνο για τους ανθρώπους γύρω του ή άλλους με τους οποίους είχε επαφή, αλλά και με την ανάπτυξη συνεργασιών και πλατφόρμων με πολλές οργανώσεις στην Αίγυπτο, το Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία, καθώς και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να απολαμβάνουν την τέχνη και ξαναβρίσκουν τον εαυτό τους. Τα έργα τέχνης του Χαλντούν είναι σίγουρα μια αντανάκλαση της ζωής του .... Απλή και ικανή να εμπνέει.

Για τα τελευταία 20 χρόνια έδωσε έκφραση στο ταλέντο του με ιδιαιτερότητα και αυθορμητισμό, κάνει τέχνη για την τέχνη, χωρίς πολλή φροντίδα για την προβολή του ή την εντύπωση που δημιουργείται για τον ίδιο. Όχι ότι δεν τα εκτιμά, γιατί, όντας καλλιτέχνης ο ίδιος, υπηρέτης της τέχνης και συντηρητής, δίνει μεγάλη αξία στην τέχνη και κατανοεί τη σημασία της. Μόνο που είναι ένας ασυμβίβαστος, ένας νάρκισσος από αυτούς που πιστεύουν ότι κάποιος πρέπει να τον εκτιμά και να τον αποδέχεται για ό, τι είναι, χωρίς να χρειάζεται να ασκήσει ο ίδιος ιδιαίτερη προσπάθεια, σε αντίθετη περίπτωση δεν φαίνεται να ενοχλείται, εμφανίζεται σχεδόν απαθής. Αλλά αυτό είναι μόνο για όσους δεν τον γνωρίζουν, από τη στιγμή που θα τον καταλάβετε, αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένας ιδανικός ακροατής, ένας έξυπνος κριτής χαρακτήρων και καταστάσεων, και μια ευαίσθητη ψυχή που προτιμά να κρύβεται κάτω από ένα σκληρό περίβλημα. Ο Χαλντούν εμπνέεται από τη χώρα και το λαό του, από το ιστορικό και πνευματικό υλικό από αυτά τα ιερά μέρη τα οποία στρώμα μετά το στρώμα αποκαλύπτει, όπως ακριβώς έκανε με τα παλιά σπίτια που αναπαλαίωσε στο Fuhais, και σε μεγάλη αντίθεση με τον τρόπο που κρύβει ο ίδιος τον εσωτερικό του κόσμο. Μύθος, θρησκεία, αρχιτεκτονική, τοπίο και, πάνω απ' όλα, πρόσωπα που μιλούν για τη δική τους ιστορία, προκαλούν τις καλλιτεχνικές του παρορμήσεις, τον οδηγούν σε κύκλους δημιουργίας.
Ο Χαλντούν εκτιμά επίσης τη φύση, την αρχιτεκτονική, το τοπίο και τη θρησκεία της πατρίδας του και τα εκφράζει με την τέχνη του.




Ο Χαλντούν ίδρυσε το Ίδρυμα Τεχνών Rowaq Al Balqa, πιστεύοντας ότι η τέχνη εξαφανίζει τα σύνορα μεταξύ των εθνών. Θεωρείται ως ένα πολιτιστικό βήμα, όπου οι άραβες και άλλων εθνοτήτων καλλιτέχνες μπορούν να ανταλλάξουν γνώσεις, κουλτούρα και όραμα. Πρόκειται για μια κοινή καλλιτεχνική πλατφόρμα για εκθέσεις, διάλογο, ανταλλαγή και αλληλεπίδραση της τοπικής κοινότητας με τις διεθνείς κοινότητες. Το ίδρυμα είναι επίσης εξειδικευμένο στην παραγωγή βιβλίων τέχνης και την παραγωγή ταινιών που σχετίζονται με την τέχνη και το περιβάλλον. Επί πλέον το ίδρυμα Rowaq έχει γίνει ένα ενεργό επαγγελματικό ίδρυμα για τη διεξαγωγή εργαστηρίων τέχνης και συμποσίων τέχνης στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Το ίδρυμα προσφέρει επαγγελματικές λύσεις σε θέματα σχεδιασμού και εσωτερικής διακόσμησης για ξενοδοχεία και τοπικές επιχειρήσεις. Καλλιτεχνικά του έργα βρίσκονται στα πιο γνωστά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις.



Khaldoon Daoud (1960-curent); Jordanian painter, photographer, designer and film maker. Khaldoon's art is a mirror to Khaldoon's life. Khaldoon was born as rebellious on norms and traditions that constrain his freedom or restrict his movement. He rejected framing his life within certain boundaries and has embarked on a journey to rediscover himself again and again. In his journey, Khaldoon has shifted places, masks, and convictions. In the early days, Khaldoon had a passion for building things and put them together. He then rediscovered the passion of restoration of old things and old buildings to bring soul and life into them. Khaldoon continued his discovery journey into the colour world. Khaldoon brought in art and artists from south and north, from east and west to enjoy art and spread art. Initially he did not realize it, but he has kicked off a dialogue among groups and individuals, and even an internal dialogue about life, its colours, its art and how people receive it and enjoy it. Khaldoon’s art is about his discovery journey, and simple way to reflect the human quest for inner peace, creating dialogue platforms, and bringing people closer together. Khaldoon has been an advocate of these human concepts not only to people around him or other he can reach to, but also developed partnerships and platforms with many organizations in Egypt, Lebanon, Syria, Jordan, and other European countries for people to enjoy art and rediscover themselves. Khaldoon’s art work is certainly a reflection of Khaldoon’s life…. Simple and inspiring.

For the past 20 years he gave expression to his talent whimsically, impulsively, doing art for art’s sake, without much care about exposure or outside opinion. Not that he doesn’t appreciate it, for he, an artist himself, art curator and restorer, places great value on art and understands its importance. Only he is a non-conformist, a Narcissus of sorts who believes one either appreciates him for whatever he is worth, without the need for him to exert much effort, or doesn’t, in which case he doesn’t seem to be bothered, almost appearing callous. But that is just for those who don’t know him, for once you figure him out, you realise he is a perfect listener, an astute judge of character and situation, and a sensitive soul that prefers to hide under a hard exterior. Khaldoon is inspired by his country and people; by the material and spiritual history of these hallowed places whose layer after layer he lays bare, just like he did with the old houses he restored in Fuhais, and very much unlike the way he hides his inner core. Myth, religion, architecture, landscape and, above all, faces that speak of their own history, stir his artistic impulses, drive him to cycles of creation.




Khaldoon also values nature, architecture, landscape and religion of his homeland in his art.

Khaldoon established Rowaq Al Balqa Foundation for Arts, believing art breaks boarders between nations. It’s considered as a cultural forum where the Arab and International artists networks exchange knowledge, culture and vision. It is an artist platform with a common art for exhibitions, dialogue, exchange and interaction with the local community and the international communities. The foundation also is specialized in producing art books in addition to film-making related to art and the environment Rowaq has been actively become a professional foundation in conducting art workshop and art symposiums in the Middle East and Europe. Rowaq offers interior design consultancy for hotels and local companies. His art work can be found in the most well known hotels and companies.

Αρχείο