Χαράλαμπος Δημοσθένους: εκδήλωση μνήμης-αφιέρωμα

Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο  και το Πλουμιστό Ψωμί σας προσκαλούν σε εκδήλωση μνήμης-αφιέρωμα στο διαλεκτικό λαϊκό μας ποιητή
Χαράλαμπο Δημοσθένους.
 Θα ακουστούν μελοποιημένα ποιήματα του Χαράλαμπου Δημοσθένους από το Μιχάλη Μόζορα.

Συμμετέχουν:
Μιχάλης Μόζορας (τραγούδι, κιθάρα)
Δήμητρα Ορφανίδου (μαντολίνο)
Αφήγηση-παρουσίαση: Κυριάκος Σπαρτιάτης

Τετάρτη, 28 Μαΐου 2014, ώρα 20:30
Αίθουσα εκδηλώσεων Μουσείου Πλουμιστού Ψωμιού
Γρηγόρη Αυξεντίου 9, πάροδος Αγίας Φυλάξεως, Λεμεσός.
τηλ: 25340347, 99526772, 99681999
Είσοδος ελεύθερη.

Διοργανωτής: Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο

Για πληροφορίες:









Ο Χαράλαμπος Δημοσθένους, γεννήθηκε στην Κοντέα στις 11 Απριλίου  το 1917. Υπήρξε ψάλτης, λαϊκός ποιητής και τραγουδιστής. Αγαπημένο του μουσικό όργανο, που ποτέ δεν αποχωρίστηκε, ήταν το «πιθκιαύλιν». Ασχολία του ήταν η γεωργία και η κηπουρική.
Από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με τη μουσική, κυρίως τη βυζαντινή την οποία διδάχθηκε από τους Γιάγκο Σουρουλλά και Σώζο Τομπόλη, ενώ δάσκαλός του ήταν ο Τεύκρος Ανθίας.
 Διετέλεσε ψάλτης στην Αμμόχωστο, στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και στην Κοντέα, όπου  δημιούργησε χορωδία και δίδαξε τη βυζαντινή μουσική σε νέους της γενέτειράς του.
 Παντρεύτηκε τη Χρυσταλλού Ξενίδη και απέκτησε έξι γιούς.
 Κατά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974, ο γιος του  Αντώνης έπεσε ηρωικά μαχόμενος στα βουνά της Κερύνειας.
 Μετά την εισβολή διέμενε για ένα χρόνο στη Λάρνακα και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στα Μαντριά της Πάφου. Εκεί  ασχολήθηκε με τη γεωργία, αλλά παράλληλα υπηρέτησε την εκκλησία ως ψάλτης. Απεβίωσε πλήρης ημερών στις 17 Φεβρουαρίου του 2011.  
 Υπήρξε στενός φίλος με τον Παύλο Λιασίδη, κορυφαία ποιητική φυσιογνωμία του τόπου μας.
 Τιμήθηκε  από  την Εκκλησία της Κύπρου για τα 70 συναπτά έτη υπηρεσίας στο ιερό ψαλτήρι.
 Ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον Μιχάλη Μόζορα και τραγουδήθηκαν από το  Μιχάλη Ττερλικκά στο ψηφιακό δίσκο με τίτλο «Στες Άκρες της ψυσιής μου».
 Ο Χαράλαμπος Δημοσθένους εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές. Η πρώτη το 1989 με το τίτλο «Ποιητική αλληλογραφία Παύλου Λιασίδη και Χαράλαμπου Δημοσθένους» οποία επανεκδόθηκε το 1995 και η δεύτερη το 1998 με το τίτλο «Ποιήματα».
 Η ζωή και το ποιητικό έργο του Χαράλαμπου αποτέλεσαν το θέμα που καταπιάνεται ο Ζήνωνας Ζαννέτου στη μονογραφία του  που κυκλοφόρησε το 2007 με το τίτλο  «Χαράλαμπος Δημοσθένους του Ομήρου και της Κοντέας».
Ο σκηνοθέτης Πανίκκος Χρυσάνθου, δημιούργησε για τον Χαράλαμπο,  ένα κινηματογραφικό πορτρέτο του με τίτλο  «Οι παθκιές της Αφροδίτης » που γυρίστηκε στα Μαντριά της Πάφου και παρουσιάστηκε το 2003 στην Κολωνία της Γερμανίας.
Ο Χαράλαμπος Δημοσθένους εξέδωσε αρκετές ποιητικές συλλογές. Ποιήματά του είχαν μελοποιηθεί από τον Μιχάλη Μόζορα σε έναν ψηφιακό δίσκο με τίτλο «Στες Άκρες της ψυσιής μου» και άλλους καταξιωμένους συνθέτες. Τιμήθηκε για το έργο του ακόμα και από πανεπιστήμια του εξωτερικού. Υπήρξε στενός φίλος με τον Παύλο Λιασίδη, ξεχωριστή ποιητική φυσιογνωμία του τόπου μας. Οι πολιτιστικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας εξέδωσαν το 1989 (επανεκδόθηκε το 1995) την ποιητική αλληλογραφία που είχαν στην προσφυγιά οι δύο λαϊκοί μας ποιητές.
Άφησε τη τελευταία του πνοή τον Φεβρουάριο του 2011 στην προσφυγιά.




Αρχείο