Εργαστήρι μουσικής πράξης και χαλάρωσης για εγκύους



Στο Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί φιλοξενείται ενα πρόγραμμα σχεδιασμένο για να αξιοποιεί την ευεργετική επίδραση που μπορεί να έχει η μουσική στην τόσο σημαντική φάση της μητρότητας.

 Δείτε το σημείωμα από τη δημιουργό του Δρ. Στέλλα Βοσκαρίδου Οικονόμου


Ένα πρόγραμμα μουσικής δραστηριότητας για εγκύους – γιατί; 

Εύκολο να απαντήσω το γιατί της μουσικής. Γιατί αυτό σπούδασα, αυτό αγαπώ και κάνω με μεράκι απ᾽όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, αυτό μελετώ, σε αυτό το χωρό δουλεύω εδώ και αρκετά χρόνια, έχοντας στο ενεργητικό μου δουλειές σύνθεσης, έρευνας αλλά και διδασκαλίας σχεδόν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, μαθήματα σε μαθητές όλων των ηλικιών, με ή χωρίς μουσικό υπόβαθρό, σε τακτική ή σε έκτακτη βάση, αλλά πάντα με πολύ ενθουσιασμό. Η ανάγκη μου να δραστηριοποιηθώ στο χώρο της μητρότητας γεννήθηκε μαζί με το πρώτο μου μωρό πριν από τέσσερα περίπου χρόνια μ᾽ένα τρόπο τελείως φυσιολογικό (όπως και το μωρό μου). Με το που γέννησα, απλώς δεν μπορούσα να αντιληφθώ πώς θα ήταν δυνατόν η από εδώ και πέρα ζωή μου να μη συμπεριλαμβάνει ένα τόσο συγκλονιστικό γεγονός όπως είναι η γέννηση – αφού ξεπέρασα την παρόρμησή μου να θέλω να εγκαταλείψω το χώρο της μουσικής και να γίνω μαία, ακυρώνοντας έτσι τα δέκα-τόσα χρόνια σπουδών μου, άρχισα πια με νηφάλιο τρόπο να μελετώ γύρω από όσα περιλαμβάνει αυτό που ονομάζουμε θαύμα της γέννησης . Το δέος που μου προκάλεσε το ανεπανάληπτο αυτό γεγονός εξακολούθησε να με διακατέχει καθώς άρχισα να διάβαζω ό,τι έβρισκα γύρω από αυτό το θέμα, και ήταν μια από τις μοναδικές φορές που ένιωσα πως όσα περισσότερα μάθαινα τόσο περισσότερο η μαγεία μεγάλωνε. Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα είναι κατασκευασμένο όχι μόνο για να αντεπεξέρχεται στις δυσκολίες του τοκετού, αλλά μέσα από αυτές να προετοιμάζει τη μητέρα για να βιώσει με ένα τρόπο τόσο ολοκληρωτικό την επαφή με το μωρό της, με οδήγησε να δω με τελείως διαφορετικό τρόπο τόσο την έννοια της μητρικής αγάπης, όσο και της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο κύκλος είχε αρχίσει να σχηματίζεται. 


Πιο πολλά συναισθήματα, πιο πολλή δίψα, πιο πολύ ψάξιμο, πιο πολλή γνώση. Όταν πριν από έξι μήνες ξαναβίωσα από πρώτο χέρι το θαύμα αυτό, φέρνοντας στον κόσμο το δεύτερο μωρό μου, συνειδητοποίησα σε πόσο μεγάλο βαθμό η γνώση και η επίγνωση γύρω από τη μητρότητα μπορούσαν να παίξουν ένα καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που βιώνει κανείς την εμπειρία. Ο τρόπος με τον οποίο οι ορμόνες στην εγκυμοσύνη, τον τοκετό, ακόμα και το θηλασμό ρυθμίζονται έτσι ώστε να φροντίσουν τόσο το μωράκι όσο και τη μητέρα, να αναθρέψουν, να ανακουφίσουν, να επουλώσουν, να στηρίξουν τους δεσμούς αγάπης, ήταν ένα θέμα που από μόνο του με έκανε να ξετρυπώσω ένα βαθύ αίσθημα αισιοδοξίας αλλά και ευγνωμοσύνης για τη σοφία της ζωής. Ένιωσα ευλογημένη που οι συγκυρίες στη δική μου ζωή με οδήγησαν να βιώσω με αυτό το συγκεκριμένο τρόπο τη μητρότητα και ταυτόχρονα μια θλίψη που όλα αυτά τα τόσο ριζωμένα στη φύση μας πράγματα, δεν είναι εξ ίσου ριζωμένα και στην αντίληψή μας, και κάνουν πολλές μητέρες να βιώνουν την προσμονή της γέννησης φορτωμένες με άγχος και χωρίς αρκετή εμπιστοσύνη στο σώμα τους. Αλλά και κάτι ακόμα πιο πέρα: Συνειδητοποίησα πως αυτό που λείπει δεν είναι μονάχα οι γνώσεις, αλλά η έμπνευση. Δεν είναι το σύστημα υγείας που είναι φτωχό στον τρόπο που χειρίζεται το θέμα της μητρότητας – είναι ο πολιτισμός μας που δεν έχει βρει τη σωστη θέση για το μοναδικό αυτό γεγονός. 


Η απόφασή μου να δημιουργήσω ένα μουσικό εργαστήρι για μέλλουσες μανούλες ήταν αποτέλεσμα όλων αυτών των σκέψεων που έκανα. Το εργαστήρι αυτό είναι μια αφορμή για ευχάριστη και ωφέλιμη συνεύρεση σε αυτή την τόσο μοναδική στιγμή της ζωής. Η μουσική, με τον ξεχωριστό τρόπο με τον οποίο απαιτεί από το σώμα και το μυαλό να συντονιστούν, γίνεται αφετηρία για μια καλύτερη επαφή με τον εαυτό, και για περισσότερη εμπιστοσύνη στο σώμα. Η ευχάριστη ατμόσφαιρα που δημιουργεί το μουσικό περιβάλλον, η δημιουργικότητα που απαιτούν οι αυτοσχεδιασμοί, αλλά και η χαλαρότητα που χαρακτηρίζει τις άλλες μουσικές δραστηριότητες γίνονται κυρίαρχες εμπειρίες και αναμνήσεις που συνοδεύουν με ωφέλιμο τρόπο την προσμονή της γέννησης. Εξωμουσικά κείμενα και συζητήσεις που αφορούν τη μητρότητα και το γεγονός της γέννησης φιλοξενούνται στις συναντήσεις μας και συνδέονται με τις μουσικές δραστηριότητες, δημιουργώντας μια αμφίδρομη τροφοδοσία έμπνευσης ανάμεσα στη μητρότητα και τη μουσική.
Καθώς επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι οι έγκυες γυναίκες έχουν αυξημένη συναισθηματική ανταπόκριση σε ερεθίσματα που προέρχονται από τη μουσική, μέσω των εργαστηρίων αυτών επιδιώκεται η αξιοποίηση της ευεργετικής επίδρασης που μπορεί να έχει η μουσική, μέσα από την έκθεση των εγκύων σε ποικίλα μουσικά ερεθίσματα. Από την άλλη, καθώς το έμβρυο αποκτά συνείδηση του εκτός μήτρας κόσμου πρωταρχικά μέσα από την ακοή, η μουσική δραστηριότητα της μητέρας αποτελεί μια εξαιρετική συνθήκη για να κάνει το μωράκι ένα πρώτο θετικό βήμα στη ζωή, τόσο σε επίπεδο νοητικής όσο και σε επίπεδο συναισθηματικής ανάπτυξης.



Οι δραστηριότητες είναι προσεχτικά επιλεγμένες έτσι ώστε να έχουν μια καλή ισορροπία από άποψη απαιτητικότητας: να κρατάνε κατάλληλα απασχολημένο το μυαλό και το σώμα, χωρίς όμως αυτό να γίνεται στρεσογόνο. Στο πρόγραμμα είναι ευπρόσδεκτες μέλλουσες μητέρες με ή χωρίς μουσικές γνώσεις.


Για πληροφορίες: τηλ 9932788
Γρηγόρη Αυξεντίου 9,
3021 Λεμεσός

Αρχείο