«ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΦΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΙΧΝΗΛΑΣΙΑΣ»



Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο


σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών της Ελλάδος


ανακοινώνουν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Εργαστήρι Αφήγησης και Ιχνηλασίας»

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί την  Πέμπτη  2 Ιουλίου, την Παρασκευή 3 Ιουλίου ώρα 14:30-19:30 και το Σάββατο 4 Ιουλίου ώρα 14:30 – 19:30.

 Πληροφορίες:
Οι ιστορίες είναι σαν ίχνη. Μας λένε που έχουμε πάει, που πηγαίνουμε. Ιχνηλατούμε σε μονοπάτια μαγικά κι ανακαλύπτουμε τι κρύβεται κάτω από τις λέξεις, μέσα στις προτάσεις. Οι ιστορίες, μας θυμίζουν εμπειρίες, δρόμους που περπατήσαμε, δρόμους που ανοίξαμε. Και να που τώρα, εμφανίζονται πάλι εμπρός μας, για να μας δείξουν τη δύναμη του προφορικού λόγου.
Το εργαστήριο έχει ως στόχο οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν δρόμους για την αφήγηση παραμυθιών χρησιμοποιώντας ως πρωταρχικό υλικό βιωματικές αφηγήσεις, αλλά και παραμύθια, θρύλους, ευτράπελες ιστορίες κ.λπ., οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν τους τρόπους απελευθέρωσης των ιστοριών από τα βιβλία και από τον γραπτό λόγο και την «παράδοση» τους στον προφορικό. Θα διερευνήσουμε την μορφολογία των παραμυθιών και θα επεξεργαστούμε τους άξονες των ιστοριών.

Απευθύνεται σε ενήλικες, άτομα που αγαπούν τις ιστορίες, την αφήγηση και τα παραμύθια, σε εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν το παραμύθι ως εκπαιδευτικό εργαλείο, σε γονείς, παιδαγωγούς κ.α.

Κόστος: 70 ευρώ το άτομο
60 ευρώ για πληρωμή μέχρι τις 25 Ιουνίου
(15% έκπτωση για τα μέλη του Τεχνοδρομίου)

Πληροφορίες: 99526772
Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Υλοποίηση: Γιώργος Ευγενικός

Διάρκεια: 9 ώρες
Απευθύνεται: Σε ενήλικες

Δηλώσεις συμμετοχής
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους αποστέλλοντας την αίτηση εγγραφήςστο e-mail: info@technodromio.org

Η προθεσμία κατάθεσης των αιτήσεων συμμετοχής είναι η 29η Ιουνίου 2015

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων- κατοχύρωση θέσης
Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος  κατά συνέπεια θα τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας. Η κατοχύρωση της θέσης γίνεται μετά την θετική απάντηση του «Τεχνοδρόμιου» και καταβολή του δικαιώματος συμμετοχής στη Διεύθυνση του Μουσείου ή κατάθεση του στον τραπεζικό λογαριασμό της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ με αριθμό IBAN: CY44 0050 0219 0002 1901 6189 5601.

Πληροφορίες :
-Το εργαστήριο έχει βιωματικό χαρακτήρα.
-Για την παρακολούθηση του απαιτούνται άνετα ρούχα.
-Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Διοργάνωση:

ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ «ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ»

Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο δημιουργήθηκε το 2012 με σκοπό την έρευνα και εμβάθυνση σε λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά θέματα και τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων κάθε είδους που εξυπηρετούν το σκοπό αυτό.
Αποτελεί ένα δημιουργικό πεδίο έκφρασης όπου αναδεικνύεται ο πολιτισμός, η παράδοση του τόπου μας και οι  τέχνες κάθε μορφής.
Ένας από τους βασικούς τομείς δράσης του Τεχνοδρομίου, προκύπτει από τη διαχείριση του Μουσείου το Πλουμιστό Ψωμί, στη Λεμεσό, που ασχολείται με την καταγραφή και έρευνα γύρω από θέματα λαογραφίας, κυρίως των πλουμιστών, παραδοσιακών ψωμιών του ελληνισμού.
Από το 2014 λειτουργεί σε συνεργασία με το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης Κύπρου και διοργανώνει το Φεστιβάλ Παραμυθιού Κύπρου.

Με την Συνεργασία:
ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΜΥΘΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ
Κοινωφελής, μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Στόχος του είναι η μελέτη και η ανάδειξη της πολιτιστικής και πνευματική κληρονομιάς. Επιδίωξη του είναι να τονώσει το ενδιαφέρον και την πεποίθηση του κόσμου για την αξία και την σημασία της προστασίας της παράδοσης, των ελληνικών μύθων, των θρύλων και των παραμυθιών, συμβάλλοντας παράλληλα στη διάσωση και διάδοση τους, με την ταυτόχρονη μετάδοση ιδεωδών, τα οποία συμβάλλουν στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών.
Url: www.e-mythos.eu                e-mail: mythos@e-mythos.eu

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΕΥΓΕΝΙΚΟ
Γεννήθηκε στον Πειραιά. Είναι αφηγητής, ηθοποιός, σύμβουλος αφήγησης, διευθυντής και δάσκαλος της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών και καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ. Έχει σπουδάσει στην Ανωτέρα Δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης - Καρόλου Κουν και έχει παίξει σε πλήθος θεατρικών παραστάσεων από το 1988 έως σήμερα. Το 1997 τιμήθηκε με το βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Το 2000 εντάχτηκε στο εκπαιδευτικό δυναμικό του ΚΕΘΕΑ ως επιμορφωτής της θεραπευτικής κοινότητας “Νόστος” λαμβάνοντας παράλληλα εκπαιδευτική κατάρτιση για την εκπαίδευση ειδικών ομάδων.
Εμπνευστής του μακροβιότερου φεστιβάλ παραμυθιών «Γιορτή Παραμυθιών» της Ελλάδας (2003-2014), το οποίο συνέβαλε στην αναβίωση της αφήγησης, ανοίγοντας νέες προοπτικές στην αφηγηματική τέχνη. Το 2005 πήρε την πρωτοβουλία να φέρει σε επαφή ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων από όλο τον κόσμο, με στόχο την συσπείρωση των δυνάμεων υπό την σκέπη ενός φορέα ο οποίος θα συμβάλλει στη διάσωση και διάδοση της παράδοσης, των ελληνικών μύθων, των θρύλων και των παραμυθιών. Αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας είναι η ίδρυση του «Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών».
Αφηγείται ιστορίες από τη λαϊκή προφορική παράδοση, τη μυθολογία, ιστορίες βιωματικές και μαρτυρίες από τη σύγχρονη εποχή. Με τις ιστορίες του έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα, και το εξωτερικό. Έχει αφηγηθεί σε φεστιβάλ, μουσεία, βιβλιοθήκες, λέσχες αφήγησης, σχολεία, ιδρύματα, στο ραδιόφωνο την τηλεόραση κ.αλ. Διετέλεσε μέλος του Steering Group του ευρωπαϊκού οργανισμού Federation of European Storytelling (FEST).
http://evgenikos.blogspot.gr

Αρχείο