«Όταν οι λέξεις εκπυρσοκροτούν»


ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ

«Όταν οι λέξεις εκπυρσοκροτούν»
με την Ευτυχία - Αλεξάνδρα Λουκίδου


Κολάζ της Ευτυχίας-Αλεξάνδρας Λουκίδου


ΦΕΡΤΕ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ


Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο, συμμετέχοντας για δεύτερη φορά στην εκδήλωση  «100 χιλιάδες ποιητές για την αλλαγή», η οποία πραγματοποιείται από το 2011 ταυτόχρονα σε περισσότερες από 90 χώρες στον κόσμο, σας προσκαλεί σε μια ποιητική συνάντηση με τίτλο:

«Όταν οι λέξεις εκπυρσοκροτούν»
το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 18:00 στο Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί»
(Γρηγόρη Αυξεντίου 9, 3021 Λεμεσός – 8η δεξιά πάροδος της Αγ. Φυλάξεως νοτίως της διασταύρωσης με Λ. Μακαρίου Γ’)

Προσκεκλημένη από την Ελλάδα η ποιήτρια και δοκιμιογράφος Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου η οποία θα ανοίξει την εκδήλωση με την εισήγησή της:  «Όταν οι λέξεις εκπυρσοκροτούν: βαδίζοντας στο δρόμο της ποιητικής τέχνης και της δημιουργικής γραφής».

Θα ακολουθήσουν αναγνώσεις ποιημάτων και το  μουσικό μέρος της βραδιάς.

Μπορείτε να συμμετέχετε με ένα ποίημα δικό σας ή άλλου επικοινωνώντας στο info@technodromio.org ή στο τηλ: 99526772 για να δηλώσετε τον τίτλο του μέχρι τις 22/9.

Όσοι επιθυμούν απλώς να παρακολουθήσουν την εκδήλωση είναι ευπρόσδεκτοι.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι ενδιαφερόμενοι για τα μαθήματα του εργαστηρίου δημιουργικής ποιητικής γραφής και ανάγνωσης που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο στη Λεμεσό με εισηγήτρια την Ε. Α. Λουκίδου,  μπορούν να παρακολουθήσουν ανοιχτή παρουσίαση του εργαστηρίου από την ίδια,
την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου στις 11:00.

Παρακαλώ δηλώστε το ενδιαφέρον σας για συμμετοχή στην παρουσίαση στο τηλ: 99526772

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ: ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ.
Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Φιλαναγνωσία και Γραφή»
ΧΟΡΗΓΟΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: ACUTE ADVISORY SERVICES, mpec (Engineering Consultants)

www.technodromio.org
 
Λίγα λόγια για τα μαθήματα του εργαστηρίου ποιητικής τέχνης και δημιουργικής γραφής και ανάγνωσης που θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο στη Λεμεσό

 Στο πλαίσιο της δράσης «Φιλαναγνωσία και Γραφή» το Τεχνοδρόμιο έχει τη χαρά να συνεργάζεται με την ποιήτρια και δοκιμιογράφο Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, η οποία με μια σειρά σεμιναρίων θα διδάξει τα μυστικά της γραφής και θα μεταφέρει την εμπειρία και τη γνώση της σε θέματα που αφορούν την τεχνική και την ουσία της ποίησης και του διηγήματος καθώς και την κριτική ανάλυση των κειμένων.
«Το εργαστήρι ποιητικής τέχνης και δημιουργικής ανάγνωσης και γραφής αποβλέπει στην κινητοποίηση της προσωπικής φωνής του καθενός, ώστε μέσα από μια σειρά θεωρητικών και πρακτικών μεθόδων να συνδυαστεί γόνιμα η φαντασία με τη γλωσσική και μορφική ακρίβεια. Κατά τη δημιουργική ανάγνωση οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν ποιητές, ποιήτριες και συγγραφείς διαφορετικού ύφους και τεχνοτροπίας, γενιών και ρευμάτων, ώστε να διευρυνθεί το πεδίο των ερεθισμάτων μέσα από την αναγνώριση ποικίλων λογοτεχνικών περιπτώσεων. Η επαφή τόσο με τη νεοελληνική ποίηση όσο και με τη μεταφρασμένη θα δώσει τη δυνατότητα για μια κειμενική αλλά και διακειμενική σχέση, ώστε να επισημανθούν οι διαφορετικοί τρόποι με τους οποίους άλλοι ποιητές και συγγραφείς πειραματίστηκαν καθώς και να εντοπιστεί εκείνη η γραφή που μας γοητεύει περισσότερο.
Κατά τη δημιουργική γραφή οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να συνδυάζουν το γνωστικό τους υλικό με τη φαντασία, αξιοποιώντας τις πολλαπλές δυνατότητες της γλώσσας. Η έμπνευση κι ο έρωτας, ο χρόνος, και το όνειρο, το προσωπικό βίωμα και ο μύθος, ο τόπος και η ιστορία του, οι κάθε λογής απώλειες και η μνήμη, όλα μετατρέπονται σε υλικό κατασκευής όπου με τόλμη και ευαισθησία βλέπουμε λέξεις και ήχους να χτίζουν το οικοδόμημα του δικού μας εκφραστικού σύμπαντος.


Βιογραφικό:
Η Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου γεννήθηκε στο Μόναχο, κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε στη Φιλοσοφική σχολή του Α.Π.Θ. Παράλληλα με την ποίηση ασχολείται με το λογοτεχνικό δοκίμιο, με δημοσιεύσεις σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.
Έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές:
Λυπημένες μαργαρίτες, Εγνατία 1986
Το τρίπτυχο του φέγγους, 1993
Εν τη ρύμη του νόστου Αρμός 1999
Ν’ ανθίζουμε ως το τίποτα, Καστανιώτης 2004
Όροφος μείον ένα, Καστανιώτης 2008, β΄ έκδ. 2009
Το Επιδόρπιο, Κέδρος 2012, γ΄ έκδ. 2013 (Υποψήφιο για Κρατικό Βραβείο)
Έχει επίσης εκδώσει Μελετήματα:
Ορέστης Αλεξάκης Εν αναμονή, (Συμμετοχή στον τόμο «Ακροατής Οριζόντων Προσεγγίσεις στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη»), Γαβριηλίδης 2004.
Συρραπτική του Προσώπου – Επίσκεψη στην ποίηση του Ορέστη Αλεξάκη, Νέος Αστρολάβος / Ευθύνη, 2012.
Πέραν της γραφής - Δοκίμια για την Ποίηση, Κέδρος 2015.
Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων καθώς και της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, της οποία διετέλεσε και Γ. Γραμματέας.
Ποιήματά της έχουν ανθολογηθεί στο Ελληνομουσείον, ένθετο του Κυπριακού περιοδικού Ακτή, τεύχος 84, Φθινόπωρο 2010 και μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ισπανικά, αλβανικά, βουλγαρικά.
Περιέχονται σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες.
•Ανθολογία Ελλήνων και Γερμανών Λυρικών του 20ου αιώνα: «Und ewig ruft Kassandra...» σε μετάφραση Ευάγγελου Κωνσταντίνου, εκδόσεις Konigshausen & Neumann.
•Ανθολογία Σύγχρονης Ελληνικής Ποίησης, Τόμος 2 «Fern vor der dicht besiedelten spräche, Griechische Lyrik der Gegenwart, Bd. 2, σε μετάφραση Dadi Sideri – Speck, εκδόσεις Romiosini.
•Ανθολογία Ελληνοαλβανικής ποίησης, Πελαργοί των Βαλκανίων.
•Το θηλυκό πρόσωπο της ποίησης στη Θεσσαλονίκη, με ανθολόγηση Κατερίνας Καριζώνη.
•Anthologie Sète 2013, Voix Vives de méditerranée en méditerranée.
•Τα ποιήματα του 2007, επιμέλεια Γιάννης Ευσταθιάδης – Κώστας Παπαγεωργίου. Τα ποιήματα 2008, επιμέλεια Γιώργος Μαρκόπουλος – Κώστας Παπαγεωργίου. Τα ποιήματα του 2012, επιμέλεια Κώστας Καναβούρης – Γιώργος Μπλάνας. Υπεύθυνος σειράς Ντίνος Σιώτης. Κοινωνία των (δε)κάτων Αθήνα.
•Ανθολογία Γιάννη Παππά Η τρέλα στη Λογοτεχνία
•Ανθολογία Γιώργου Χ. Θεοχάρη «Ξένων αιμάτων τρύγος», Γαβριηλίδης 2014.
Η ποίησή της παρουσιάστηκε στους μεταπτυχιακούς φοιτητές του Τομέα Μεσαιωνικών και Νεοελληνικών Σπουδών στο Α.Π.Θ. από τον καθηγητή κ. Γιώργο Κεχαγιόγλου και την επίκουρη καθηγήτρια κ. Σωτηρία Σταυρακοπούλου.
Συμμετείχε δύο φορές στο «Συμπόσιο Ποίησης» του Πανεπιστημίου της Πάτρας ως εισηγήτρια και ως παρουσιαζόμενη.
Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Ποίησης της Sète, VOIX VIVES, de méditerranée en méditerranée τον Ιούλιο του 2013.

Για πληροφορίες /εγγραφές: τηλ: 25340347, 99526772 info@technodromio.org - www.technodromio.org

Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού

Αρχείο