Μεταμορφώσεις


Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης

Τέσσερις οργανισμοί από  Ελλάδα και Κύπρο γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου), που έχει φέτος ως θέμα τις «Μεταμορφώσεις».
Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών στην Αθήνα, ο Σύλλογος Φίλοι Αμαρίου στο Ρέθυμνο,
το
 Κέντρο Λόγου και Τεχνών «Τεχνοδρόμιο» στη Λεμεσό και
οι
 Lupus in Fabula στη Θεσσαλονίκη
τιμούν την φετινή επέτειο με αφηγηματικές εκδηλώσεις από το Σάββατο 18 Μαρτίου έως και την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017.
Ὀραμἀ τους είναι να δημιουργηθεί, ένα δίκτυο πόλεων και  συνεργασιών, με κοινό στόχο, τη διάδοση της Αφηγηματικής Τέχνης και της προφορικής παράδοσης. 
Οι τέσσερις οργανισμοί  επιδιώκουν με τις εκδηλώσεις που οργανώνουν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον φιλόξενο, εύφορο και ανοιχτό να υποδεχτεί τα φετινά παραμύθια των μεταμορφώσεων, καθώς και να διευρυνθεί το κοινό που θα γνωρίσει και θα γευτεί τη μαγεία της αφήγησης. Να διαδοθεί ακόμα περισσότερο η δύναμη της προφορικότητας, η ψυχική ανάταση και συντροφικότητα που καλλιεργεί η τέχνη της αφήγησης και μοιράζονται παραμυθάδες και λάτρεις των παραμυθιών όταν τους ενώνουν οι λέξεις και ο κόσμος των παραμυθιών.
Στη Λεμεσό ιστορίες θα αφηγηθούν οι*:

Στέλλα Κασσιμάτη (Κρήτη)
Πάμπος Βοσκαρίδης
Κατερίνα Βοσκαρίδου- Πάκκου
Μιχάλης Πάκκος
Σκεύη Τσιάκκα
Ελενίτσα Γεωργίου
Ζωή Χατζηβασιλείου
Juliana Marin (Κολομβία)

*Κατάλληλες για ενήλικες και παιδιά άνω των 8 ετών

Σάββατο 18 Μαρτίου ώρα 19:30

Γενική Είσοδος: 5 ευρώ
Πληροφορίες-κρατήσεις: 25340347, 99526772
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ: https://goo.gl/forms/38KU3TS8ghMQxLMp1

ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ «ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ» 
Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί»
Γρηγόρη Αυξεντίου 9, ΤΚ 3021 Λεμεσός, Κύπρος
Τηλ: 25340347
E-mail: info@technodromio.org 

Χορηγοί:         Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας,
Acute Advisory Services, mpec (Engineering Consultants)

Η Ιστορία του θεσμού
Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης
(20 Μαρτίου)
Η Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης είναι μια παγκόσμια γιορτή των αφηγητών. Η ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης έχει τις ρίζες της στη Σουηδία, όπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990 διοργανώθηκε μια εκδήλωση στις 20 Μαρτίου. Η εκδήλωση αυτή ονομάστηκε “Alla berattares dag” (Όλη την ημέρα παραμυθάδες), έγινε δεκτή με ενθουσιασμό και απέκτησε φανατικούς υποστηρικτές που διέδωσαν την ιδέα. Από εκεί έφτασε μέχρι το Περθ της Αυστραλίας όπου το 1997 αφηγητές συντόνισαν μια μεγάλη Γιορτή των Ιστοριών διάρκειας 5 εβδομάδων.
Το 2001 ξεκίνησε το σκανδιναβικό δίκτυο αφήγησης Ratatosk και η εκδήλωση εξαπλώθηκε από τη Σουηδία, στη Νορβηγία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Λιθουανία. Το 2003, έφτασε μέχρι τον Καναδά και άλλες χώρες, οπότε η εκδήλωση έγινε γνωστή διεθνώς ως Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης. Το 2005 είχε μια σπουδαία κορύφωση στις 20 Μαρτίου με γεγονότα σε 25 χώρες σε 5 ηπείρους. Από τότε, τέτοιου είδους εκδηλώσεις άρχισαν να γίνονται σε πολλά μέρη του κόσμου καθιερώνοντας το θεσμό.
Στην Ελλάδα γιορτάστηκε για πρώτη φορά από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών το 2010 με επίσημο προσκεκλημένο τον Mats Rehnman,  Σουηδό αφηγητή και μέλος του Fabula storytelling organization ο οποίος φιλοτέχνησε το λογότυπο  της Παγκόσμιας ημέρας.
Στην Κύπρο γιορτάζεται φέτος για πρώτη φορά από το Κέντρο Λόγου και Τεχνών «Τεχνοδρόμιο».


Η Αφήγηση και τα Παραμύθια στο Τεχνοδρόμιο

Μία από στις κύριες δραστηριότητες του Κέντρου Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο, είναι η προώθηση της αφηγηματικής τέχνης και της προφορικότητας καθώς και η διατήρηση της λαϊκής προφορικής παράδοσης. Λειτουργεί τη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης και διοργανώνει κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Παραμυθιού Κύπρου (το 4ο το Νοέμβριο του 2017) και το Φεστιβάλ Αφήγησης (το 2ο τον Ιούλιο του 2017) με αφηγητές από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

www.technodromio.org





Αρχείο