Γράφοντας τη Μνήμη

Το Βιβλιοτρόπιο στα πλαίσια του κύκλου εκδηλώσεων «Περί Γραφής Διάλογοι»
και με την υποστήριξη των εκδόσεων Νεφέλη
και Το Ροδακιό διοργανώνει

ΣΥναντήσεις ΣΥγγραφέων


Αντώνης Γεωργίου        Χρήστος Χρυσόπουλος

Γράφοντας τη Μνήμη
(Ποικίλων Υλικών Ιστορίες)


Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 στις 19:30

Κέντρο Λόγου και Τεχνών ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ, Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί», Λεμεσός



Η σχέση της λογοτεχνίας με τη μνήμη, το ίχνος της βιογραφίας και ο αναστοχασμός της εμπειρίας.
Πώς ο καθένας μας υποδέχεται τη μνήμη (συλλογική και ατομική), πώς τη μεταπλάθει σε λογοτεχνία και πώς την εμπλέκει με το προσωπικό βίωμα.
Οι συνομιλητές θίγουν ζητήματα που αφορούν το γράψιμο και ως φόρμα (ένταξη τεκμηρίων, εικόνας, κειμένων) αλλά και ως ουσιαστική σχέση με τη γραφή («γράφουμε τον εαυτό μας γράφοντας τους άλλους»).


«αλήθκεια εσκέφτηκες ποττέ πόσον παράξενα μπλέκουνται σε τούτα τα παλιά αλπούμ, αθρώποι, ηλικίες, εποχές τζ̌αί τόποι; σαν έναν κουβάριν πλεμένον, αλλά τζ̌αί η ζωή του καθενού μας έννεν έναν κουβάριν, έναν κουβάριν ιστορίες; που κάποτε θθυμούμαστεν τες, διηγούμαστεν τες, ακούει τες κάποιος, γοητεύκεται που τούτες, αρπάσσει τες, κλέφκει τες χωρίς να μας ρωτήσει πολλές φορές, έν' πάνω που τές δυνάμεις του να αντισταθεί, γράφει τες, βάλλει τους τζ̌αί έναν μικρόν τίτλον, ‛‛αρκατένον, τό’’, ‛‛ο Εθνάρχης’’, `θκυό ασ̌σ̌ελιές τόπος’’, τζ̌αί γίνουνται σαν μιαν ιστορίαν, του καθενού μας η ιστορία ή η ιστορία ούλλων μας»

Αντώνης Γεωργίου
(«Ένα αλπούμ ιστορίες» )

Κάθε κείμενο είναι υφασμένο εξ ολοκλήρου από παραπομπές, υποδη- λώσεις, ιδιόλεκτα που το διατρέχουν από την αρχή ώς το τέλος, δημι- ουργώντας μια γιγάντια στερεοφωνία. Οι αναφορές που σχηματίζουν τη ραχοκοκαλιά του είναι ανώνυμες, δεν αφήνουν ίχνη, αποτελούν ήδη αναπόσπαστο μέρος του κειμένου. Ο πυρήνας, η ψυχή, ας πάμε ακόμη παραπέρα, μιλώντας για την ουσία, το πραγματικό και πολύτιμο πε- ριεχόμενο της ανθρώπινης έκφρασης είναι στην πραγματικότητα μια λογοκλοπή. Όλες οι ιδέες είναι αγορασμένες από δεύτερο χέρι. Συνει- δητά ή ασυνείδητα αντλημένες από εκατομμύρια πηγές. Ο περήφανος και αδαής παραλήπτης τους μένει με την εντύπωση ότι εκείνος είναι ο πρώτος διδάξας. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ίχνος πρωτοτυπίας στον ανθρώπινο λόγο, πέρα από την ελάχιστη φθορά που οι ιδέες υφίστανται κάθε φορά που προσαρμόζονται σε μια νέα διατύπωση. Το παλιό και το νέο δημιουργούν το αξεδιάλυτο κουβάρι κάθε στιγμής μας. Όλοι δανειζόμαστε τα λόγια κάποιου άλλου, από ανάγκη, από έξη ή από προτίμηση. Ακόμα και η ίδια η μνήμη, η φαντασία και η συνείδησή μας αποτελούνται από σπαράγματα αισθήσεων, γνώσης και εμπειρίας, όπως μια κουρελού είναι υφασμένη από κομμάτια υφάσματος. Αν συ- ναρμολογούμε με τόση ελευθερία τους εαυτούς μας, γιατί να μην το συγχωρήσουμε και στα τεχνουργήματά μας"

Χρήστος Χρυσόπουλος
["O δανεισμένος λόγος"]


Χορηγοί:
Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού
Βιβλιοπωλεία Κ Π Κυριάκου


Τηλ. Επικοινωνίας 99667599

Αρχείο