Η Λίλη Λαμπρέλλη στην κύπρο - Η νύχτα του κορακιού, παραμύθια της ανατροπής




Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο φιλοξενεί από την Ελλάδα  τη σπουδαία παραμυθού και συγγραφέα
Λίλη Λαμπρέλλη

σε μια αφήγηση με τίτλο

Η νύχτα του κορακιού
Παραμύθια της Ανατροπής

Παραμύθια νυχτερινά από πολλές προφορικές παραδόσεις του κόσμου - από τον παγωμένο Βορρά ως την κεντρική Αφρική, την Κίνα, τη Λατινική Αμερική. Στην καρδιά της αφήγησης, ένα μαγικό παραμύθι από την Ελλάδα.
Ιστορίες για τον φόβο, την ελπίδα, τον έρωτα, την ανατροπή, την ίδια τη ζωή.
Για μεγάλους και μεγάλα παιδιά

Το Σάββατο 21 Απριλίου στις 20:00
στο Μουσείο το Πλουμιστό Ψωμί στη Λεμεσό

Είσοδος: 7 και 5 (μειωμένο)
Επίσης το Σάββατο και την Κυριακή 20 και 21  Απριλίου 2018 (ώρες 10:30-14:30) στον ίδιο χώρο η κ. Λαμπρέλλη στο Εργαστήρι Αφηγηματικής Τέχνης θα προσεγγίσει την αφηγηματική τέχνη «Εφ’όλης της ύλης».
Πληροφορίες, εγγραφές και κόστος εργαστηρίου στο τηλ: 99526772

Εντάσσεται στο πρόγραμμα «Φιλαναγνωσία 2018» 
Χορηγός οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας  

Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί»
Γρηγόρη Αυξεντίου 9, πάροδος Αγίας Φυλάξεως, 3021 Λεμεσός
www.technodromio.org



Λίγα λόγια για το Εργαστήρι Αφηγηματικής Τέχνης «Εφ’ όλης της ύλης»
Τι είναι παραμύθι; Τι είναι το μαγικό (μυθικό) παραμύθι; Σε ποιους απευθύνεται; Ποια σχέση έχει με την αυτονομία, τη γνώση του εαυτού και τελικά τη μετάβαση στην ουσιαστική ενηλικίωση; Ποιο κόστος καταβάλλει ο ήρωας (ή η ηρωίδα) "για να μεγαλώσει"; Ποιο είναι το νόημα της μοναχικής πορείας του ήρωα ή της ηρωίδας, της δοκιμασίας, του πένθους, του εύθετου χρόνου; Ποια είναι η ουσία των μαγικών παραμυθιών και με ποιον τρόπο καλούμαστε να τα αφηγηθούμε; Υπάρχουν θεμιτές και αθέμιτες αφηγηματικές τεχνικές;



Λίγα λόγια από την εισηγήτρια Λίλη Λαμπρέλλη
Οι παππούδες μου, Μικρασιάτες από το Αϊβαλί που πέρασαν απέναντι, στη Μυτιλήνη, πριν από την Καταστροφή. Οι γιαγιάδες μου, βέρες Μυτιληνιές. Τάφοι προγόνων και στις δυο μεριές – τόσο κοντινές που τα βράδια βλέπεις τα φωτάκια ν’ ανάβουν ένα ένα από την απέναντι ήπειρο.
Γεννήθηκα στον Πειραιά. Σπούδασα νομικά και κάμποση μουσική. Έκανα λίγη δικηγορία, υπήρξα για μερικά φεγγάρια δημόσιος υπάλληλος και για πολλά χρόνια (ως τον Ιούνιο του 2014) δούλεψα μεταφράστρια στο Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες.
Το 1998, από καθαρή συγκυρία, συνάντησα τον παραμυθά Ανρί Γκουγκό και βούτηξα στα βαθιά των παραμυθιών – δεν έχω αναδυθεί ποτέ. Τα παραμύθια και η αφήγησή τους μου έκαναν πολλά δώρα – ανάμεσα σ’ αυτά, αναπάντεχες συναντήσεις με “δασκάλους” που δεν ήταν δάσκαλοι αλλά κάτι πολύ πιο πολύτιμο, με “μαθητές”  που σε καμιά περίπτωση δεν ήταν μαθητές, με ομότεχνους σε μια τέχνη που δεν είναι τέχνη γιατί δεν χρειάζεται ούτε θεωρητική γνώση ούτε τεχνική, με εντός και εκτός εγγραμματοσύνης στοχαστές.Έχουν εκδοθεί δεκαοκτώ δικά μου βιβλία (τρία από αυτά και σε μορφή audio), κι ένα σιντί με παραμύθια.


 


Αρχείο