Παρουσίαση του λογοτεχνικού έργου του Μάριου Μιχαηλίδη


Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο και o Σύνδεσμος Μικρασιατών Κύπρου
σας προσκαλούν στην
Παρουσίαση του λογοτεχνικού έργου του
Μάριου Μιχαηλίδη

την Παρασκευή, 8 Ιουνίου 2018 στις 19:30
στο Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί»
Γρηγόρη Αυξεντίου 9
3021 Λεμεσός

Πρόγραμμα:
* Χαιρετισμός από την Πρόεδρο του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου
Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου
* Καλωσόρισμα από την Πρόεδρο του Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο
Κατερίνα Βοσκαρίδου-Πάκκου
* Ομιλία από την ποιήτρια και δοκιμιογράφο Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου
* Προβολή φωτογραφικού υλικού από την Παμφυλία της Μικράς Ασίας
* Αντιφώνηση από τον συγγραφέα

Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: 25340347, 99526772
ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ 2018

Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί»
Γρηγόρη Αυξεντίου 9, πάροδος Αγίας Φυλάξεως, 3021 Λεμεσός
www.technodromio.org


Βιογραφικό


Ο ποιητής και πεζογράφος Μάριος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στην Κύπρο και ζει στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το ΕΘνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε το πτυχίο MA Ed. από το Πανεπιστήμιο Arkansas (ΗΠΑ). Τρία έργα του, η ποιητική συλλογη Σαν άλλοθι οι λέξεις (Μεταίχμιο, 2003), το μυθιστόρημα Ο οστεοφύλαξ (Μεταίχμιο, 2007) και η νουβέλα Ο ανακριτής (Γαβριηλίδης, 2012), τιμήθηκαν με το κρατικό βραβείο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το μυθιστόρημα Ανατολικά της Αττάλειας βόρεια της Λευκωσίας (Momentum 2014), μεταφράστηκε στα τουρκικά και στα γερμανικά. Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγεραφέων και του Κύκλου Ποιητών.


"Μουσώνες", της δρα Έρμας Βασιλείου


Η Πνευματική Συντροφιά Λεμεσού διοργανώνει παρουσίαση του ποιητικού τόμου της
δρα Έρμας Βασιλείου

"Μουσώνες"

την Τετάρτη 6 Ιουνίου στις 19:320 στο Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί» στη Λεμεσό

Χαιρετισμός από τον κ. Κυριάκο Μπαρρή,
Πρόεδρο της Πνευματικής Συντροφιάς Λεμεσού
Παρουσίαση από την κ. Μόνα Σαββίδου-Θεοδούλου,
φιλόλογο, λογοτέχνιδα
Αντιφώνηση από την ποιήτρια


Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: 25340347, 99526772

Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί»
Γρηγόρη Αυξεντίου 9, πάροδος Αγίας Φυλάξεως, 3021 Λεμεσός
www.technodromio.org






Βιογραφικό
Η κυπριακής καταγωγής ακαδημαϊκός και συγγραφέας Έρμα Βασιλείου είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια Ιστορικής Γλωσσολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας στην Καμπέρα. Γεννήθηκε στην Κύπρο, είναι Βρετανίδα υπήκοος και ζει μόνιμα στην Αυστραλία. Μεγάλωσε στο Κονγκό και τελείωσε Δημοτικό και Γυμνάσιο οικότροφος, σε δίγλωσσα σχολεία στο Κονγκό και στην Αθήνα.
Μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1987. Τελείωσε πτυχιακές σπουδές στην Μετάφραση/Διερμηνεία στο  Πανεπιστήμιο Deakin Toorak Campus, το 1991, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (Γλωσσολογία) στο Πανεπιστήμιο La Trobe το 1993, Μάστερς στη Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο La Trobe το 1996, και Διδακτορικό στη Γλωσσολογία επίσης στο Πανεπιστήμιο La Trobe, το 2002. Είναι επισκέπτρια και ερευνήτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αυστραλίας από το 2005. Εργάστηκε σε ένα ευρύ φάσμα γλωσσικών και γλωσσολογικών θεμάτων (Ιστορικής Γλωσσολογίας).  Οι κύριες γλώσσες έρευνάς της είναι η Μεσαιωνική και Σύγχρονη Κυπριακή, η Μεσαιωνική Γαλλική, η Βυζαντινή Ελληνική και η γλώσσα του Κονγκό Λινγκάλα, με την οποία ασχολήθηκε λιγότερο.
Πέρα από εκτεταμένη έρευνα στη Γλωσσική Αλλαγή έκανε εκτεταμένη έρευνα και στα πεδία Γλωσσικής Τυπολογίας και Μορφολογίας που παρουσιάζεται στα  έργα της Cypriot as a Verb-Object-Subject language, La Trobe University 1994, The Word Order of Medieval Cypriot, La Trobe University 2003, French loan words in Cypriot revisited (Modern Greek Studies, Australia and New Zealand 2012, University of Sydney, An introduction to the Cypriot Morpho-Syntax (2015, υπό έκδοση) και Discovering Modern Greek in Anna Comnena's Alexiad.
Η Έρμα Βασιλείου είναι και μεταφράστρια προς και από τα Ελληνικά, Γαλλικά και Αγγλικά καθώς και βραβευμένη ποιήτρια και συγγραφέας. Έργα της επιδοτήθηκαν δύο φορές από το Συμβούλιο Τεχνών Αυστραλίας: η ποιητική συλλογή της Εώρακα το 1996 και η αυτοβιογραφία της με τίτλο “ Μπορείς ακόμα κι ονειρεύεσαι-La grande saison des pluies et la petite saison sèche. (Η μεγάλη περίοδος των βροχών και η μικρή της ξηρασίας) το 2003.
Εκτενέστερη αναφορά στα έργα της μπορείτε να διαβάσετε και στο διαδίκτυο.

Cypriot born research academic and writer Erma Vassiliou (name also written as Erma Vasileiou), is an Honorary Lecturer in Linguistics at the Australian National University Canberra (2005-2017). Born in Cyprus (1947) she migrated at the age of 5 to the Congo, in 1952, where she lived until 1974. She is a British citizen Cypriot, living permanently in Australia. Erma is a multilingual. Her strong languages, Greek (that includes her mother tongue Cypriot), French, Lingala and English, all at fluent level, are accompanied by Swahili, Mangbetu, Italian at conversational level and last but not least Dutch at beginner’s level. Erma is a loyal lover of languages.

"Αιόλου και Πανδρόσου"

Την Τρίτη 5 Ιουνίου στις 19:30
στο Μουσείο Το Πλουμιστό Ψωμί

φιλοξενούμε την παρουσίαση του βιβλίου της

Βίβιαν Αβρααμίδου- Πλουμπή 
 
"Αιόλου και Πανδρόσου"
Για το βιβλίο θα μιλήσει η Κούλα Στυλιανού, φιλόλογος. 
Αποσπάσματα θα διαβάσει η Κατερίνα Βοσκαρίδου-Πάκκου




Το ανήκουστο μάθημα: Παρουσίαση του ποιητικού έργου του Γιώργου Καλοζώη


Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο σας προσκαλεί στην εκδήλωση:

Το ανήκουστο μάθημα:
Παρουσίαση του ποιητικού έργου του Γιώργου Καλοζώη

Ομιλητές:
Μαίρη Ρούσσου-Sinclair (πανεπιστημιακός)
Μιχάλης Παπαδόπουλος (ποιητής, δημοσιογράφος)
Στέλλα Βοσκαρίδου Οικονόμου (ποιήτρια)

Απαγγελία ποιημάτων από τον ποιητή Γ. Καλοζώη

Είσοδος ελεύθερη
Πληροφορίες: 25340347, 99526772

Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί»
Γρηγόρη Αυξεντίου 9, πάροδος Αγίας Φυλάξεως, 3021 Λεμεσός
www.technodromio.org


Βιογραφικό
Ο Γιώργος Καλοζώης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1963. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται ως φιλόλογος στη Δημόσια Εκπαίδευση της Κύπρου.

Η συλλογή του "Ανάποδος κόσμος" (εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2000) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. Το Φεβρουάριο του 2011 απονεμήθηκε για δεύτερη φορά στον Καλοζώη από το Υ.Π.Π της Κύπρου το Κρατικό Βραβείο Ποίησης (για εκδόσεις του έτους 2009) για τη συλλογή του «Η κλίση του ρήματος».
Έχει εκδώσει επτά ποιητικές συλλογές.
Εργογραφία
« Μεταμορφώσεις », Λευκωσία 1992, Β΄ Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Ποιητή, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου
« Πρώτη δολοφονική απόπειρα κατά του Μακαρίου », Λευκωσία 1998
« Ο ανάποδος κόσμος », Εκδόσεις Γαβριηλίδης, Αθήνα 2000, Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2000 Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου
« Η μετατόπιση της γης », Εκδόσεις Γαβριηλίδης, Αθήνα 2005
«Η κλίση του ρήματος», Εκδόσεις Φαρφουλάς, Αθήνα 2009, Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2000 Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου
« Το μάθημα της περίληψης», Εκδόσεις Φαρφουλάς, Αθήνα 2011
« Τα νύχια του κόκορα», Εκδόσεις Φαρφουλάς, Αθήνα 2013

Διήγημα - Μυθιστόρημα: Κοινοί τόποι και διάφοροι

Το Βιβλιοτρόπιο με την υποστήριξη των εκδόσεων Πατάκη
διοργανώνει και σάς προσκαλεί σε

ΣΥναντήσεις ΣΥγγραφέων

Γιώργος Σκαμπαρδώνης Αντρέας Μαλόρης

Διήγημα - Μυθιστόρημα: Κοινοί τόποι και διάφοροι

Συντονισμός: Ζέλεια Γρηγορίου, Ποιήτρια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεωρίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 στις 19:30
Κέντρο Λόγου και Τεχνών ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ, Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί», Λεμεσός

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης και ο Αντρέας Μαλόρης συνομιλούν για τη γραφή ως τρόπο θέασης του κόσμου και ως τρόπο ζωής και αναζητούν τις σχέσεις και τις βασικές διαφορές διηγήματος και μυθιστορήματος.
Η διαχείριση του χρόνου, των προσώπων και της δομής, η σημασία της γλώσσας, ο ρυθμός, ο τόνος, το μοντάζ, η πύκνωση και η έκταση σε ένα κείμενο θα αποτελέσουν στοιχεία του διαλόγου ανάμεσα στους δύο συγγραφείς, αλλά και το κοινό.




Γιώργος Σκαμπαρδώνης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953 και σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε σε εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, έγραψε σενάρια για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και το σενάριο για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Όλα είναι δρόμος" σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη. Διεύθυνε την εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" και τα περιοδικά "Θ-97" (Βραβείο Ιπεκτσί), "Τάμαριξ" και "Χίλια Δέντρα". Διετέλεσε διευθυντής του καλλιτεχνικού περιοδικού "Πανσέληνος" της "Κυριακάτικης Mακεδoνίας" που τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό βραβείο EuropeanNewspaperdesignAwards 2000. Η συλλογή διηγημάτων του "Η στενωπός των υφασμάτων" τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος το 1993. Συνεργάστηκε επί δύο χρόνια με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Το 2012 έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών "Πέτρος Χάρης" για το βιβλίο του "Περιπολών περί πολλών τυρβάζω" (Εκδόσεις Πατάκη).

Ανδρέας Μαλόρης
Ο Ανδρέας Μαλόρης γεννήθηκε στην Αχέλεια της Πάφου. Σπούδασε ιατρική στη Θεσσαλονίκη και στο Johannesburg της Νοτίου Αφρικής και από το 1991 εργάζεται στη Λεμεσό.
Το 1981 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα γράμματα με τη συμμετοχή του στον Πρώτο Πανελλαδικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ε.Φ.Ε.Κ.Θ. όπου και βραβεύτηκε με το Πρώτο Βραβείο Ποίησης.
Το 1983 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Τα τριάντα ποιήματα».
Το 1997 εξέδωσε την πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Τα μπαλόνια άφαντα» η οποία και βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο από τις Πολιτιστικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου.
Το 2003 εξέδωσε την δεύτερη του συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Τίποτα, τίποτα» η οποία επίσης βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο.
Το 2012 εξέδωσε την τρίτη του συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Εκκαθάριση προσωπικού».
Το 2015 εξέδωσε τη δεύτερη ποιητική του συλλογή με τον τίτλο «Με διαστρέβλωση ελαχίστη».
Διηγήματα και ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες ποίησης και διηγήματος. Διηγήματά του έχουν μεταφρασθεί και δημοσιευθεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Τουρκικά και Βουλγαρικά.

Ζέλεια Γρηγορίου – Ποιήτρια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεωρίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Η Ζέλεια Γρηγορίου είναι κάτοχος Διδακτορικού σε Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο του Illinois, Urbana‐Champaign (Παραστασιακές Επιτελέσεις Μάθησης, Εκτοπισμού και Υβριδικότητας: Ουτοπικά Ταξιδιωτικά, Εκπαιδευτικά Ερημητήρια και Αποικιακές Αφηγήσεις Γυναικών, 1998) και Μάστερ σε Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης (Η ετερότητα και σωματικότητα της συνάντηση με τον Άλλο: Διαβάζοντας το Μερλώ-Ποντύ με τον Λεβινά, 1991).

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Illinois, Urbana‐Champaign, στο Georgia Southern University, Statesboro και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Από το 2000 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, όπου και συντονίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα «Πολυπολιτισμικότητα, Μετανάστευση και Αποαποικιακή Εκπαίδευση» και «Σπουδές Φύλου».
Το έργο της στη φιλοσοφία επικεντρώνεται στην ηθική της διαφοράς και σε μεταμοντέρνες εννοιολογήσεις της υποκειμενικότητας και της διακυβέρνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στη διάνοιξη θεωρητικών και πολιτικών γεφυρών ανάμεσα στην φιλοσοφία και την πολιτική, την μεταποικιακή θεωρία, το φύλο, τη σεξουαλικότητα και τη βιοπολιτική.
Έχει υπηρετήσει ως εθνικός συντονιστής για διάφορα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα κι έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ακαδημαϊκά περιοδικά, ανθολογίες και ετήσιους τόμους. Η μονογραφία της Τα απομεινάρια της Μήδειας: Εκτοπισμένες Γυναίκες, Μετανάστευση και Βιοπολιτική είναι υπό έκδοση και η μονογραφία της σε ζητήματα νέου υλισμού Ζώντας στις Αστικές Άκριες της Αποκείμενης Ζω[τ]ικότητας βρίσκεται σε συγγραφικό στάδιο.
Έχει εκδόσεις τις ποιητικές συλλογές Κοραλλιογενής (Εκδόσεις Πολιτιστικών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, 1990), Καρέτα-Καρέτα (Εκδόσεις Λειβαδιώτης, 1991) και Τα πούντολ της Λοντέβ (Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2012). Η τελευταία της ποιητική συλλογή Αιθερίην Ερυσίβην είναι υπό έκδοση.

«Πόλεμος, Πρόσφυγες, Ειρήνη»


Το Γυμνάσιο Νεάπολης και ο  Σύνδεσμος Γονέων και Κηδεμόνων
του Σχολείου σάς προσκαλούν στην ποιητική βραδιά

«Πόλεμος, Πρόσφυγες, Ειρήνη»,

που θα πραγματοποιηθεί  την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018,
στις 19.30 στο Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί».

Θα απαγγείλουν ποιήματά τους οι :
Κυριάκος Αναγιωτός
Στέλλα Βοσκαρίδου–Οικονόμου
Νένα Φιλούση
Γιώργος Χαριτωνίδης
και μαθητές/τριες του σχολείου μας.

Στον χώρο θα εκτεθούν έργα Τέχνης μαθητών /τριών με ανάλογο θέμα.

 

Αρχείο