Διήγημα - Μυθιστόρημα: Κοινοί τόποι και διάφοροι

Το Βιβλιοτρόπιο με την υποστήριξη των εκδόσεων Πατάκη
διοργανώνει και σάς προσκαλεί σε

ΣΥναντήσεις ΣΥγγραφέων

Γιώργος Σκαμπαρδώνης Αντρέας Μαλόρης

Διήγημα - Μυθιστόρημα: Κοινοί τόποι και διάφοροι

Συντονισμός: Ζέλεια Γρηγορίου, Ποιήτρια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεωρίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018 στις 19:30
Κέντρο Λόγου και Τεχνών ΤΕΧΝΟΔΡΟΜΙΟ, Μουσείο «Το Πλουμιστό Ψωμί», Λεμεσός

Ο Γιώργος Σκαμπαρδώνης και ο Αντρέας Μαλόρης συνομιλούν για τη γραφή ως τρόπο θέασης του κόσμου και ως τρόπο ζωής και αναζητούν τις σχέσεις και τις βασικές διαφορές διηγήματος και μυθιστορήματος.
Η διαχείριση του χρόνου, των προσώπων και της δομής, η σημασία της γλώσσας, ο ρυθμός, ο τόνος, το μοντάζ, η πύκνωση και η έκταση σε ένα κείμενο θα αποτελέσουν στοιχεία του διαλόγου ανάμεσα στους δύο συγγραφείς, αλλά και το κοινό.




Γιώργος Σκαμπαρδώνης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1953 και σπούδασε γαλλική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Εργάστηκε σε εφημερίδες, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση, έγραψε σενάρια για τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ και το σενάριο για την ταινία του Παντελή Βούλγαρη "Όλα είναι δρόμος" σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη. Διεύθυνε την εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" και τα περιοδικά "Θ-97" (Βραβείο Ιπεκτσί), "Τάμαριξ" και "Χίλια Δέντρα". Διετέλεσε διευθυντής του καλλιτεχνικού περιοδικού "Πανσέληνος" της "Κυριακάτικης Mακεδoνίας" που τιμήθηκε με το Ευρωπαϊκό βραβείο EuropeanNewspaperdesignAwards 2000. Η συλλογή διηγημάτων του "Η στενωπός των υφασμάτων" τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος το 1993. Συνεργάστηκε επί δύο χρόνια με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Το 2010 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση. Το 2012 έλαβε το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών "Πέτρος Χάρης" για το βιβλίο του "Περιπολών περί πολλών τυρβάζω" (Εκδόσεις Πατάκη).

Ανδρέας Μαλόρης
Ο Ανδρέας Μαλόρης γεννήθηκε στην Αχέλεια της Πάφου. Σπούδασε ιατρική στη Θεσσαλονίκη και στο Johannesburg της Νοτίου Αφρικής και από το 1991 εργάζεται στη Λεμεσό.
Το 1981 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα γράμματα με τη συμμετοχή του στον Πρώτο Πανελλαδικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό της Ε.Φ.Ε.Κ.Θ. όπου και βραβεύτηκε με το Πρώτο Βραβείο Ποίησης.
Το 1983 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Τα τριάντα ποιήματα».
Το 1997 εξέδωσε την πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Τα μπαλόνια άφαντα» η οποία και βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο από τις Πολιτιστικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου.
Το 2003 εξέδωσε την δεύτερη του συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Τίποτα, τίποτα» η οποία επίσης βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο.
Το 2012 εξέδωσε την τρίτη του συλλογή διηγημάτων με τον τίτλο «Εκκαθάριση προσωπικού».
Το 2015 εξέδωσε τη δεύτερη ποιητική του συλλογή με τον τίτλο «Με διαστρέβλωση ελαχίστη».
Διηγήματα και ποιήματά του έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε λογοτεχνικά περιοδικά και ανθολογίες ποίησης και διηγήματος. Διηγήματά του έχουν μεταφρασθεί και δημοσιευθεί στα Αγγλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Τουρκικά και Βουλγαρικά.

Ζέλεια Γρηγορίου – Ποιήτρια, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Θεωρίας της Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου
Η Ζέλεια Γρηγορίου είναι κάτοχος Διδακτορικού σε Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης από το Πανεπιστήμιο του Illinois, Urbana‐Champaign (Παραστασιακές Επιτελέσεις Μάθησης, Εκτοπισμού και Υβριδικότητας: Ουτοπικά Ταξιδιωτικά, Εκπαιδευτικά Ερημητήρια και Αποικιακές Αφηγήσεις Γυναικών, 1998) και Μάστερ σε Φιλοσοφία της Εκπαίδευσης (Η ετερότητα και σωματικότητα της συνάντηση με τον Άλλο: Διαβάζοντας το Μερλώ-Ποντύ με τον Λεβινά, 1991).

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Illinois, Urbana‐Champaign, στο Georgia Southern University, Statesboro και στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Από το 2000 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, όπου και συντονίζει τα μεταπτυχιακά προγράμματα «Πολυπολιτισμικότητα, Μετανάστευση και Αποαποικιακή Εκπαίδευση» και «Σπουδές Φύλου».
Το έργο της στη φιλοσοφία επικεντρώνεται στην ηθική της διαφοράς και σε μεταμοντέρνες εννοιολογήσεις της υποκειμενικότητας και της διακυβέρνησης, με ιδιαίτερη έμφαση στη διάνοιξη θεωρητικών και πολιτικών γεφυρών ανάμεσα στην φιλοσοφία και την πολιτική, την μεταποικιακή θεωρία, το φύλο, τη σεξουαλικότητα και τη βιοπολιτική.
Έχει υπηρετήσει ως εθνικός συντονιστής για διάφορα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα κι έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ακαδημαϊκά περιοδικά, ανθολογίες και ετήσιους τόμους. Η μονογραφία της Τα απομεινάρια της Μήδειας: Εκτοπισμένες Γυναίκες, Μετανάστευση και Βιοπολιτική είναι υπό έκδοση και η μονογραφία της σε ζητήματα νέου υλισμού Ζώντας στις Αστικές Άκριες της Αποκείμενης Ζω[τ]ικότητας βρίσκεται σε συγγραφικό στάδιο.
Έχει εκδόσεις τις ποιητικές συλλογές Κοραλλιογενής (Εκδόσεις Πολιτιστικών Υπηρεσιών Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, 1990), Καρέτα-Καρέτα (Εκδόσεις Λειβαδιώτης, 1991) και Τα πούντολ της Λοντέβ (Εκδόσεις Γαβριηλίδης, 2012). Η τελευταία της ποιητική συλλογή Αιθερίην Ερυσίβην είναι υπό έκδοση.

Αρχείο